DR. KERESZTES LÁSZLÓ LÓRÁNT (LMP): Köszönöm szépen, elnök úr. Az államtitkár úr szavait én felhívásként értékelem. Én mint a bizottság elnöke nyitott leszek arra, és cselekedni is fogok annak érdekében, hogy fórumot teremtsünk arra, hogy azok a szakemberek, akik a táji vízvisszatartást koncepció szintjén be tudják mutatni, egy asztalhoz tudjanak ülni a döntéshozókkal, hiszen itt valóban sorskérdésről van szó, és valóban azonnal cselekedni kell.

(15.00)

Azt tudja államtitkár úr is, hogy az öntözés, amit egyébként gyakran említ a kormány  ön is az írásbeli válaszokban , jelenleg a termőterületek 1-2 százalékát érinti, és a célok is 6 százalékra utalnak, tehát ez nem fogja megoldani ezt a súlyos kihívást, amivel szembesülünk.

Még egy kérdésem lenne, államtitkár úr: olyan iparstratégiát valósít meg a kormány, illetve tervez megvalósítani, ami elképesztő vízigénnyel bír, és sokszor beszélnek róla, hogy fontosak a szigorú környezetvédelmi szabályok. Mégis az történt egyébként a debreceni CATL gyár kapcsán, hogy a TIVIZIG  egy vízügyi igazgatóság  nagyon súlyos szakvéleményt tett le szakhatóságként, és kirúgták azt a szakembert, aki ezt aláírta.

Miért történt ez, meg, államtitkár úr? Én ezt többször próbáltam a minisztériumtól írásban megtudni. Csak a dátumát tudtam meg, hogy mikor szűnt meg a szakember munkaviszonya, de én azt gondolom, hogy minden szakembernek tudni kell, hogy miért rúgták ki azt a szakembert, aki aláírt egy olyan szakvéleményt, ami felhívta a súlyos kockázatokra a figyelmet egy tervezett akkugyár kapcsán. Köszönöm elnök úr türelmét.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage