DR. PANYI MIKLÓS, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Először is szeretném megnyugtatni, hogy a kormány megvédi a rezsicsökkentés politikáját. Szintén szeretném jelezni, hogy Brüsszelnek nincsen joga arra, hogy beleszóljon a magyar rezsivédelmi kérdésekbe, ahogy arra sincs joga, hogy megszüntesse azt. Ugyanakkor nem meglepő a brüsszeli bürokraták próbálkozása, hiszen hazai elvbarátaik, a magyar baloldal is ellenzi a rezsicsökkentést. Gyurcsány Ferenc 2014-ben hülyeségnek nevezte azt, Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje a tavalyi kampányban azt mondta, hogy a rezsicsökkentést ebben a formájában nem szeretné fönntartani, de Tompos Márton, a Momentum országgyűlési képviselője szerint is a rezsicsökkentés egy politikai termék, ami a szocialista időket idézte és teljesen mellőzött minden piaci logikát.

De ne felejtsük el a 2010 előtti időket sem! 2002 és 2010 között a baloldali kormányok 15-ször emeltek rezsiárat, és minden döntésükkel a külföldi tulajdonban lévő szolgáltatóknak kedveztek. Kétszeresére emelték a villamosenergia és háromszorosára a lakossági földgáz árát. A fizetésekhez viszonyítva a magyar családoknak volt a legdrágább a gáz és az áram ára az egész Európai Unióban. Ez a dollárbaloldal programja, s ha a magyar baloldal kerülne hatalomra, akkor bizonyosan megszüntetnék a rezsicsökkentést, és teljes mértékben kiszolgálnák Brüsszel és a multicégek kéréseit, ahogyan tették ezt 2002 és 2010 között is.

Ezzel szemben a polgári nemzeti kormány elsődleges célja az, hogy az elhúzódó háború és a szankciós energiaválság közepette is megvédje a magyar családokat, megőrizze a munkahelyeket, a nyugdíjak értékét és a rezsicsökkentést is. Ennek szellemében került sor a 2024-es költségvetés összeállítására is.

Tisztelt Képviselő Úr! Szeretném tehát megerősíteni, hogy a magyar kormány nem fog engedni a bizottsági nyomásnak, és megvédi a több millió magyar háztartás energiaszámláit letörő rezsicsökkentés vívmányait. Köszönöm. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage