LŐCSEI LAJOS, a Momentum képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársak! Bevallom őszintén, tegnap este megírtam egy beszédet erre a vitanapra, a szakmai javaslataimat fogalmaztam meg, a Momentum Mozgalom álláspontját, de ideérve úgy döntöttem, hogy mégsem azt mondom el, mert úgy gondolom, hogy a viták általában olyan felek között zajlanak vagy kellene történniük, akik meghallgatják egymást, esetleg az építő, konstruktív javaslatokat elraktározzák, elviszik magukkal és beépítik akár a kormányzati stratégiába. De itt nem így van, képviselőtársaim.

Az elmúlt 12-13 évben ez a kormány kiüresítette a parlamenti munkát, legyen a mi javaslatunk bármennyire jó, konstruktív, építő jellegű, az elmúlt évek tapasztalatai alapján ez a kormány nem fogadja el, nem építi be, csak megy a saját feje után. Vegyünk példát a bizottsági munkáról! Az elmúlt 12 évben mennyi ellenzéki javaslatot fogadtak el a fideszes többséggel bíró bizottságok, tisztelt képviselőtársaim? Pont annyit, amennyire most gondolnak önök is. Szóval jogosan merül fel bennem a kérdés, hogy egyáltalán kelle addig nekünk ehhez hasonló vitákon részt vennünk, amíg a javaslataink nem találnak nyitott fülekre a kormányzatban.

Természetesen nagyon fontosak a bérfejlesztéssel kapcsolatos kérdések, és egy normális demokráciában helye lenne erről vitáznunk. Ugyanis hol tartanak ma Magyarországon a bérek? Az Európai Unión belül a sereghajtók között vagyunk, egy év alatt 20 százalékkal csökkentek a reálkeresetek. Csehország, Szlovákia, de arányaiban tekintve Románia is gyorsabban zárkózik fel a nyugati bérekhez, mint Magyarország. A bérek tekintetében már nemcsak a régi európai uniós tagállamok mögött kullogunk, hanem a régiós országok mögött is. Az infláció nálunk a legmagasabb az egész Unióban, 24 százalék, míg ez az érték az Európai Unió átlaga tekintetében egy számjegyűre csökkent. Bármennyire sikerpropagandát hajt is a kormány bérfejlesztés címszó alatt, ezt a rekordmagas infláció, a 40-50 százalékkal megemelkedett élelmiszerárak felfalják, nem beszélve a 12 éve befagyasztott családi pótlékról vagy a 28 500 forintos öregségi nyugdíjminimumról.

Tisztelt Képviselőtársaim! Két egymást követő negyedévben bőven 20 százalék feletti infláció tükrében bátran kijelenthető, hogy Magyarországon nagyon súlyos és mély gazdasági válság van. Az élelmiszerárak elszálltak, a keresetek vásárlóértéke egyre csökken, a magyarok több mint 60 százalékának egy hirtelen jött kiadás gondot okoz. 300 ezer kisnyugdíjas él százezer forint alatti jövedelemből, és további 600 ezer él 130 ezer forint alatti jövedelemből, a nyugdíjas-bevásárlókosár 25,3 százalékos inflációval sújtott.

És ezekre a számokra a magyar kormánynak mi a válasza? Árstopos csirke far-hát, liszt, olaj, cukor, tej, árstopos burgonya és emellett a boltokat akciózásra kényszerítik. A szegények eledele, a száraztészta ára is több mint 66 százalékkal emelkedett az elmúlt időszakban. A péksütemények ára 60, a kenyéré 80, a vajé 76, a margariné 60, a baromfihúsé pedig 50 százalékkal emelkedett. A csirkeláb 300 forintról ezer forintra emelkedett. A 45 dekagrammos, olcsóbbnak mondható vaj 700 forintra emelkedett az elmúlt időszakban.

Na, ezek a számok, amelyekről a családbarát kormány mélyen hallgat. Nekünk pedig, ellenzéki politikusoknak, az lenne a feladatunk, hogy ezeket az információkat, tényeket eljuttassuk az utolsó kistelepülés utolsó házában lakókhoz is. Meg kell tudniuk a választópolgároknak, hogy a szomszédos, háborúval sújtott Ukrajnában nem drágult annyira az élet, mint itt nálunk, a béke szigetén, Magyarországon. Meg kell tudniuk a magyar családoknak, hogy egy dologtól drágult meg a megélhetésük, ez pedig a Fidesz elmúlt 12-13 éves elhibázott gazdaságpolitikájának eredménye, és hogy fontosabb a zsebük kitömése, mint a magyarok megélhetése.

(Folytatás 69/2-ben!)

2022-2026. országgyűlési ciklus Budapest, 2023. május 30. kedd 69/2. szám

Országgyűlési Napló

Tisztelt Ellenzéki Képviselőtársaim! Ismétlem önmagam: amíg a javaslataink nem találnak hallgató fülekre itt, a parlamentben, addig a legnagyobb tisztelettel kérem önöket, ne értelmetlen vitákra használjuk erőforrásainkat, hanem juttassuk el a tényeket a magyar családokhoz, álljunk végre a pedagógusok mellé, a diákok mellé, a szülők mellé! Mert ha nem így teszünk, akkor ez a kormány elveszi a gyermekeink jövőjét is.

Tisztelt Képviselőtársaim! Ébresztő! Köszönöm a szót. (Taps a DK és az MSZP soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage