DR. BRENNER KOLOMAN, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A magyar egyetemi világ ennél többet érdemel és a magyar egyetemi világban dolgozó oktatók és dolgozók is ennél sokkal magasabb bért érdemelnek. A XXI. században az egyetemek olyan tudásközpontok és olyan formában képzik a tanárokat is, ami aztán a magyar társadalom legszélesebb köre számára biztosítja azt a tudást és azt a készséget, ami ahhoz szükséges a XXI. században, a tudás és az információ évszázadában, hogy ők aztán egy gyarapodó és teljes, boldog életet élhessenek.

Egy társadalom fejlettségi szintjének egyik legfontosabb mutatója az értelmiség anyagi és erkölcsi megbecsültségének mértéke és színvonala. Azt gondolom, a jelenlegi fideszes kormány tudás- és értelmiségellenes politikájának egyik legnagyobb bizonysága a pedagógustársadalom bérezése mellett pontosan az, hogy az egyetemi oktatók és dolgozók mennyire alacsony bérrel szembesülnek nap mint nap az Úr 2023. évében. És azért ezek a bérek nemcsak hogy európai összehasonlításban maradnak el és okoznak elvándorlást a magyar egyetemi világból, hanem közép-európai összehasonlításban is elmaradnak, sőt már Magyarországon belül is elmaradnak egy tisztességes bérszínvonaltól. És igen, az önök által az akadémiai szabadság megsértése révén közalapítványi formába átforgatott egyetemeken történt bérfejlesztés, de még ez is csak az egyetemi hierarchia legmagasabb szintjén, az egyetemi tanárok vonatkozásában okozott egy érezhető fejlődést.

Mi, Jobbik-Konzervatívok ezért is hangsúlyozzuk hosszú ideje egy klebelsbergi konzervatív fordulat szükségességét az oktatásban és a felsőoktatásban. Az egyetemi oktatók közép-európai színvonalú bérezése mindenképpen elodázhatatlan lépés, ugyanúgy, ahogy a hallgatói ösztöndíjak emelése, és az is fontos, hogy a kínai Fudan Egyetem helyett végre épüljön fel az egyetemváros. Köszönöm a figyelmet. (Taps az ellenzéki pártok soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage