SZABÓ ZSOLT (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Hallgatva itt a vitát, három dolognak nagyon örülök, amivel mindannyian egyetértettünk. Egy: mennyire pozitív ez, hogy 1 millióval több ember dolgozik, mint 12 évvel ezelőtt. Kettő: mindannyian szeretnénk, ha minél több ilyet lehetne fizetni, főleg a következő időszakban. Három: stabil költségvetést szeretnénk.

De, hogy miért is mondom ezeket a dolgokat: talán először is a külföldi munkaerő témaköre. Külföldről szigorú szabályok szerint lehet munkaerőt hozni, ami nem töltheti ki a hiányzó munkaerő igényét.

(18.20)

Ez azt jelenti, hogy a magyar munkaerőnek, aki szeretne dolgozni, még mindig van lehetősége. Ami gond van: azokon a területeken van munkaerőhiány, mint például mezőgazdaság, állattenyésztés. De van nagyon sok iparág, ahová egyszerűen nincs jelentkező, és hiány van jelen pillanatban is.

A másik tényező, ami nagyon érdekes: nem szoktam visszamutogatni a múltra, de emlékezzünk vissza 2003-2004-re, hiszen a rossz tapasztalat maradjon meg bennünk. Akkor történt az, hogy a költségvetésbe az adott évi forrásokból kötelezettséget vállalt az akkori kormány hosszú távon bérfejlesztésekre. Mi lett a következménye? 2006-2007, nagyon nagy államadósság, eladósodtunk teljes egészében. Az, hogy ebben az évben áfabevételből több pénz jön, nem jelenti azt, hogy jövő évben ugyanez a forrás meglesz. Akkor gazdálkodunk felelősen, ha ezekre a tényezőkre odafigyelünk, és tudjuk, hogy meddig nyújtózkodhatunk, meddig tart a takarónk.

Ami nagyon érdekes, az a következő gondolatsor: amikor szolgáltatunk, gyártunk, és inflációról beszélünk, akkor három tényezőről beszélünk, a bérről, az anyagról és az energiáról. És ehhez még egy tényező jön, ezt főleg az ellenzéki hozzászólók figyelmébe ajánlom: konkrétan mikortól beszélünk magas inflációról? Ne tegyünk úgy, mintha ez nem az elmúlt egy-másfél évben történt volna, és nem köthetnénk a világgazdaságot érintő eseményekhez. (Kálmán Olga: És máshol? Csak nálunk?)

Bérfejlesztések  muszáj lépnünk előre. És a különböző cégek ezt folyamatosan meg is teszik, ugyanis olyan verseny van a jó munkavállalókért, aminek következtében többszörösre emelkedtek a bérek; és nagyon sok olyan céget ismerünk és tudunk, amely jelent pillanatban is több száz munkavállalót venne fel és alkalmazna.

A másik az anyag ára, főleg az importból származó, de a Magyarországon előállított is, ami szintén emelkedett.

A harmadik pedig maga az energia. Vannak olyan élelmiszeripari cégek, ahol tízszeresére ment föl az energia ára, és ez szintén nagyon komoly problémát okozott az elmúlt időszakban  és maga az infláció.

Egyrészről a munkavállalók képzése és átképzése. Szeretném mindenki figyelmét felhívni: EFOP, TOP, közvetlen munkaügyi támogatások a munkaügyi központokon keresztül. Jelentkeznek rá átképzésre szorulók, majd hirtelen eltűnik a nagy részük, és a végén vizsgát már nagyon kevesen tesznek. Inkább közösen azon gondolkodjunk, hogyan lehet ezen segíteni, hogy ezek az átképzések hosszú távon sikeresek legyenek. A lehetőség megvan, mint ahogyan eddig is megvolt.

Vállalkozások támogatása, segítése, kis- és közepes vállalkozói szektor. Csak felsorolom az elmúlt időszak fejlesztéseit: Széchenyi-kártya, kamatstop, munkahelyteremtő támogatások, az energetikai támogatások, energetikai felújító támogatások, gyármentő csomagok. Több ilyen pályázat volt, van, és rengetegen élnek vele. Az a helyzet, hogy amikorra akár az energiaválság bejött, akár a Covid időszaka, nem volt minden vállalkozás felkészülve, és ebből eredően ezekkel a lehetőségekkel nem sokan éltek, vagy nem éltek annyian, mint lehetett volna. Például a kamatstopot jelen pillanatban 28 500 kis-, közepes vállalkozás használja. De vannak olyan lépések a kormány részéről, amelyeket megteszünk.

A másik, amire szeretném a figyelmet felhívni, az a kötelező akciózás, ami egy most induló programcsomag. A kormány azt szeretné elérni, hogy folyamatosan minden időszakban, minden héten csütörtöktől szerdáig legyen húsz akcióköteles termékkategória, ahol legalább legyen egy termék, ahol 10 százalékkal alacsonyabb az ár, mint az előző 30 napban volt. Aki azt mondja, hogy ez nem segítség, szerintem téved.

A másik az online árfigyelő rendszer, ami szintén az infláció csökkentését jelenti, hiszen azzal, hogy folyamatosan rálátunk, és ellenőrizzük, hogy az árak milyen irányban mozognak, elértünk a piacgazdálkodás szélét jelentő, de mégis határozott szabályozó tényezőhöz.

A következő, amit szeretnék elmondani, az az élelmiszerárstop, bár itt volt olyan, aki azt mondta, hogy az nem fontos. Nos, megkérdezném, hogy azoknak az embereknek, akik ezekből a termékekből sűrűn vásárolnak, vajon mennyire fontos maga az élelmiszerárstop.

Van egy szemléletmód, amit a vállalkozások már kitűnően alkalmaznak, és javasolnám, hogy ezt fontoljuk meg. Ez konkrétan: amikor javaslok, akkor annak a következményeit is mondjam, és tegyem lehetővé, és érveljek amellett, hogy ez miért jó. És higgyék el, kedves képviselőtársaim, a kormány ezeket a javaslatokat meghallgatja. Ha tudják a biztos megoldást arra, hogy az energiaárakat hogyan lehet lent tartani, ha tudják a biztos megoldást arra, hogy stabil költségvetés mellett hogyan lehet dupla fizetéseket adni vagy akár dupla nyugdíjat adni, kérem, mondják meg. (Kálmán Olga: Nem kell az oroszokkal üzletelni. Ez az első főszabály.) Ez a kormány megadta a 13. havi nyugdíjat, ami egyszer már el lett törölve, nyugdíjprémiumot adott, amit tulajdonképpen az ország megtermelt eredményéből azoknak juttat, akik abban részt vettek, és az alapokat lerakták, és harmadrészben pedig a nyugdíjak reálértékét megtartja. És erre odafigyel ebben az évben is, mint az előző években.

Én arra kérem a képviselőtársaimat, hogy amikor kritizálunk vagy mondunk valamit, akkor az érveinket is mondjuk meg, és érveljünk amellett, hogy mi miért jó. Magyarországon szokták mondani, a focihoz sokan értenek, én a magam részéről nem értek hozzá, ezt bevallom. De szeretem nézni, főleg, amikor nyer a válogatott, vagy nyer a Fradi; mindig meg is nézem. De az nem jogosít föl arra, hogy hozzátegyek olyan véleményt, amivel kritizálom úgy, hogy én nem veszek benne részt.

Kérem, dolgozzunk együtt, és tegyünk azért, hogy az infláció ne érintse, a bérfejlesztéseket pedig meg tudjuk adni. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage