DR. SELMECZI GABRIELLA (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Államtitkár Úr! Képviselőtársaim! Először is szeretnék köszönetet mondani az ellenzéki képviselőknek, amiért kezdeményezték ezt a vitanapot. Szerintem szükség van arra, hogy néha elmondjuk, hogy mi a fő különbség kettőnk között. Szükség van arra, hogy lássuk, hogy a Fidesz-KDNP-frakció, az Orbán-kormány hogyan gondolkodik a magyar emberek, családok egzisztenciájáról, és ezzel szemben pedig az ellenzéknek milyen elképzelései vannak, hogyan gondolkodnak ők például a családtámogatási rendszerről.

A polgári kormány számára és a Fidesz-KDNP-frakció számára a családpolitika elsősége megkérdőjelezhetetlen. Mi nem elveszünk a családoktól a válság és a háború idején, ahogy a baloldal tette, hanem igyekszünk évről évre egyre nagyobb támogatást nyújtani. Én megpróbáltam összeszedni egy-két olyan ellenzéki állítást és kérdést, amit az elmúlt években folyamatosan feltett az ellenzék és nekünkszegezte.

Az egyik ilyen kérdés, hogy miért nem emeljük a családi pótlékot. Tisztelt Képviselőtársaim! Az ellenzéki képviselők nem tudják elképzelni azt, hogy családokat nemcsak forintokkal lehet támogatni, hanem például természetbeni juttatásokkal is. Ilyen például az ingyentankönyv, vagy ilyen az, hogyha ingyen, térítésmentesen kapnak bölcsődékben, óvodákban, iskolákban gyermekek étkeztetést. Ezt ők nem tudják elképzelni. Hogyha csak ezen támogatásokat forintra átszámoljuk, akkor abból látszik, hogy a családi pótlék jóval az infláción felül emelkedett.

Az ellenzék azt szeretné, és állandóan azt kéri, hogy az inflációval megegyező mértékben emeljük meg a családi pótlékot. A természetbeni juttatásokon keresztül ezt mi még túl is teljesítjük, tehát elég szegényes egyébként, amit az ellenzék ebben a kérdésben kér és ígér. Szerintem még ígérni se tudnak.

Tisztelt Képviselőtársaim! Ha a gyermekétkeztetésről beszélünk: nemcsak a nyári, hanem az összes szünidőben is biztosítjuk a napi egyszeri étkezést a rászoruló gyermekeknek. És egy nagyon fontos adatot hadd emeljek ki: 2010-hez képest háromszor többet költünk gyermekétkeztetésre. Vagy szeretném még azt is kiemelni, hogy az általános és a középiskolákban a 2020-21-es tanévtől már minden tanuló ingyenesen jut tankönyvhöz. Nem tudom, kiszámoltáke ezt az ellenzéki képviselők, hogy ez forintban mekkora összeget jelent.

De hadd emeljem ki az alanyi jogon járó gyest is, amit 2010 óta újra három éven keresztül folyósítunk a gyermeket vállaló családoknak. Ne felejtsük el, azért kellett visszaállítani a három évet, mert annak idején még Dobrev Klára volt ennek a szószólója, három évről két évre csökkentették le a gyest.

Az ellenzék fel szokta még tenni azt a kérdést, hogy vajon miért csak a gazdag családokat támogatja a Fidesz. Ezt a kérdést nagyon nehéz értelmezni, én pedig visszakérdeznék. Tisztelt ellenzéki képviselőtársaim, akik ezt az állítást szokták megfogalmazni: önöknek ki számít gazdagnak? Melyik család az, aki gazdag, és melyik családtól vegyük el például a gyermekek után járó adókedvezményt. Vagy melyik családtól vegyük el azt a lehetőséget, hogy térítésmentesen kapjon tankönyvet, vagy járjon neki térítésmentesen, vagyis ingyenesen az étkezés?

(18.40)

Én nagyon fontosnak tartom azt az arányt elmondani, hogy a gyermeket vállaló családok 95 százaléka jogosult a családi pótlékra. Ezeknél a családoknál bevezettük a családi adókedvezményt, tehát a családi pótlékra jogosult családok mintegy 95 százaléka számára sokkal jelentősebb jövedelemnövekedést biztosítottunk. Ha a családok 95 százaléka jogosult családi pótlékra és családi adókedvezményre, akkor ebből a 95 százalékból milyen családokat vennének ki ezeknek a juttatásoknak a köréből? Mondjuk, egy orvos-pedagógus házaspár nem lenne jogosult ezekre a juttatásokra? Szerintem ezt önöknek meg kellene válaszolniuk.

Magyarországon a családtámogatások munkavállaláshoz kötését teljes körű egyetértés övezi. A nemzeti konzultációban, amelyet 2018-ban töltöttek ki a magyar állampolgárok, a kitöltők 97,5 százaléka értett egyet ezzel az elgondolással. Ma Magyarországon, ahogy azt az előttem szólók is elmondták, a kormány munkájának eredményeként 900 ezerrel több embernek van munkája, mint 2010-ben, és így sokkal többen is tudják igénybe venni a munkaalapú juttatásokat. Mi családtámogatás, mi segítség, ha nem ez? Egy munkaalapú társadalomban, ahol immáron közel egymillióval többen dolgoznak, ők igénybe is vehetik a családi adókedvezményt, és számos más családi támogatást.

Tisztelt Képviselőtársaim! A Fidesz-Magyar Polgári Szövetségnek és szövetségeseinek a legfontosabb az, hogy minden vágyott gyermek megszülethessen, a családokat pedig minél nagyobb mértékben támogatni tudjuk. A következő hónapokban, években is ezért fogunk dolgozni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage