RÉTVÁRI BENCE belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Engedjék meg, hogy a felszólalásomat a baloldal árnyék-miniszterelnökének, Dobrev Klárának a szavaival kezdjem, aki így értékelte a baloldal 2008-2009-es válságkezelését: „Sikerült megmenteni a bankokat, a gazdaságot, de nem sikerült megmenteni az embereket”  mondta Dobrev Klára.

Ez nem egy véletlen kiszólás volt, hanem meg is indokolta, hogy miért nem mentette meg akkor a baloldali kormány az embereket, miért vett el tőlük bért  hiszen a pedagógusoktól, a rendőröktől, a tűzoltóktól, az ápolóktól, az orvosoktól, a tanároktól és a szociális dolgozóktól elvett egyhavi, azaz 8 százaléknyi bért , el is mondta ebben az interjúban, hogy „Az Európai Unió nem engedte meg az akkori kormánynak, hogy más politikát folytasson.”  ezt mondja Dobrev Klára. Nyilván első kézből értesült, hiszen otthon megbeszélték a férjével, Gyurcsány Ferenccel, hogy mit lehet, és mit nem. Azt mondja, hogy „Nem a magyar válságkezeléssel volt probléma egyedül, hanem az európaival.”  mondta Dobrev Klára.

Tehát a baloldal árnyék-miniszterelnöke elismeri, hogy kudarcos volt lényegében ez a válságkezelés 2008-2009-ben, mert az embereknek nem segítettek, csak a bankoknak. Sőt, minden ember megtapasztalta, ezért söpörte el 2010-ben az akkori baloldali kormányzatot a magyar választók egyértelmű többsége, hiszen egyharmad alá zsugorította a baloldalt úgy, hogy két másik pártot is behozott, a Jobbikot és az LMP-t, ennyire elsöpörte őket, mert valóban ez történt. Az emberekre nem figyeltek, a bérekre nem figyeltek, sem a munkahelyekre, hiszen engedték, hogy a gazdaság olyan lejtmenetbe menjen, hogy a munkanélküliség 11 százalék fölé szökjön; sem a bérekre, hiszen az emberektől, akik a közszférában dolgoztak, egyhavi bért elvettek. Ez a baloldal teljesítménye.

Lehet szépíteni, lehet most szép elméleti mondatokat mondani, nyilván, ha valaki egy szemináriumot tartana  bevezetés a közgazdaságtanba, vagy bevezetés a munkahelyteremtésbe  valamelyik egyetemen vagy főiskolán, akkor lehet, hogy még szépen is hangzana és el is hinnék. De hát, a puding próbája az evés, ahogy ezt az angolok már évszázadok óta mondják, és bizony ennek a pudingnak a próbája az volt, amikor tömeges munkanélküliség lett, és mellette az emberek bére csökkent. Ez a baloldal kudarca. Lehet most sokféle dolgot mondani, de sajnos ez a gyakorlatban akkor így történt.

Nézzünk pár példát, hogy 2010 után, amikortól nem Brüsszel mondja meg, hogy mit kell tenni  mert ennek a mondatnak csak az egyik fele az, hogy a magyar emberek rosszul jártak a baloldal kormányzásában, a másik pedig az, hogy soha nem is fognak jól járni, mert mindig Brüsszel fogja megmondani a magyar baloldalnak, hogy mi történjen , ma sem tesznek mást, mint Brüsszellel mondatják ki azt, amit itt a parlamentben is elmondanak, mint egy kis visszhang, itt meghallgatjuk egyik héten, három hét múlva pedig Brüsszelből halljuk vissza ugyanazt, hiszen ugyanazok mondják ugyanott. (Kálmán Olga: Nyilván jobb Putyinnal kokettálni, nem?) Tehát az esélye sincs meg. Egyrészről bizonyították, hogy nem értenek hozzá, másrészről feladták a szuverenitásukat. Aki dollárban kapja nyilván a kampánytámogatását, az utána nem fog kuruckodni, hanem szépen, illedelmes labancként belesimul abba a világba, ahonnan érkeztek a támogatásaik.

Mennyit keresett egy kezdő orvos  nézzük így a BM-hez tartozó területeket , mennyit keresett egy kezdő orvos 2010-ben? (Kálmán Olga: Szerintem a rubelről mesélj!) A bruttó alapbér 129 ezer forint. Mennyit keres most? A bruttó alapbér nem 129 ezer forint, hanem 687 ezer forint.

Mennyit keresett egy húsz éve dolgozó orvos? 165 ezer forintot. Mennyit keres most 165 ezer forint helyett? Mindenki gondoljon egy számra! 1 millió 491 ezer forintot. Egy harminc éve dolgozó orvos mennyit keresett a kormányzásunk kezdetén? 225 ezer forintot. És most mennyit keres? 1 millió 794 ezer forintot.

És egy pályája vége felé járó orvos, akinek a legtöbb tapasztalata van, mennyit keresett a kormányzásunk kezdetén? A bruttó alapbér  erre még, ugye, nyilván rájönnek mind a két esetben, az ügyeletért meg egyebekért a többletek , az alapbér akkor 262 ezer forint volt, most pedig 2 millió 380 ezer forint. Igen jelentős különbség van e kettő között.

A baloldal azzal foglalkozott, hogy vizitdíjat vezet be, meg a hálapénzt nem kéne büntetni. Mi kivezettük a hálapénzt, és radikálisan megemeltük a béreket. Ez a különbség a két kormányzat tevékenysége között, és mellette míg a baloldal 16 ezer egészségügyi dolgozót elbocsátott, addig a mi időnkben az egészségügyi dolgozók és az orvosok száma nem csökkent, hanem több ezerrel több orvos van most, mint volt 2010-ben, a kormányzásunk kezdetén.

Nézzük az ápolókat, ahol még bőven nem fejeztük be a béremelést, hiszen most júliusban és jövő évben is újabb érezhető béremelések lesznek. Egy felsőfokú végzettségű kezdő ápoló a kormányzásunk kezdetén 126 ezer forintos bruttó bérrel indított  126 ezer forint , ez most 422 ezer forint.

Egy felsőfokú végzettségű és már húszéves gyakorlattal rendelkező ápoló a kormányzásunk kezdetén 149 ezer forintot keresett. Most 493 ezer forintot keres, erre fognak még rájönni a további emelések, úgy átlag 18 százalék most július 1-jétől, aztán jövőre az újabb emelés.

Egy középfokú végzettségű, tehát ennél alacsonyabb végzettségű egészségügyi szakdolgozó bruttó alapbére 2010-ben, a kormányzásunk kezdetén 91 ezer forint volt, most 340 ezer forint. Egy húsz éve dolgozó középfokú, tehát szakközépiskolát végzett ápolónak volt 106 ezer forint az alapbére 2010-ben, most 389 ezer forint.

Tehát amikor arról beszél a baloldal, hogy elüldözzük az egészségügyi dolgozókat, és a többi, és a többi (Kálmán Olga: El! Az utolsó kapcsolja le a villanyt!), és hasonló mondatokat mondanak, egyrészről felhívom a figyelmüket, hogy a külföldi munkavállaláshoz engedélyt kérő orvosok száma radikálisan kevesebb mint harmadára csökkent, ezeket a bizonyítványokat meg kell kapják a külföldi munkavégzéshez, tehát érezhető mértékben csökkent is. Mellette 1000-ről 1500-ra nőtt az egyetemen végzett orvostanhallgatók száma, tehát másfélszeresére nőtt, akik végeztek. (Kálmán Olga: Ők sincsenek már itthon!) Ezek között vannak magyarok is, és vannak külföldiek is, mint ahogy 2010-ben is voltak magyarok is, és voltak külföldiek is. Tehát ebben nyilván benne vannak a külföldi hallgatók is, de azért mégiscsak másfélszeresére nőtt ez a szám.

Ehhez képest a baloldal azt tudja felmutatni, hogy elbocsátott 16 ezer dolgozót, és csökkentette a bérüket, tisztelt képviselőtársaim. Ezért javasolnék néminemű óvatosságot, amikor ebben a tárgykörben megszólalnak.

Szociális dolgozók: tőlük is elvettek bért. 137 ezer forint volt bruttóban 2010-ben a szociális szférában az átlagbér, 137 ezer forint. Ez idén január 1-jétől 400 ezer forint környékén van. Tavaly 370 ezer, idén 400 ezer forint, amit ők keresnek. Ezen még sokat kell emelni, mindnyájan tudjuk, de ettől függetlenül messze-messze magasabb, mint amit a baloldal kínált ezeknek az embereknek. (Kálmán Olga: Ebből fényesen megélhetnek! És mennyi az infláció?)

De ha megnézzük a rendészeti béreket, itt is azt láthatjuk, hogy egy tisztnek, egy felsőfokú végzettségű tisztnek 140 százalékkal nőtt, egy tiszthelyettesnek középfokú végzettséggel, tíz év szolgálati idővel 113 százalékkal nőtt a fizetése az elmúlt években. Itt is jövőre már egy bejelentett újabb béremelés is lesz, hiszen bejelentettük, hogy mind az ápolóknak, mind a rendvédelmi dolgozóknak a következő évben béremelésük lesz.

Most nézzük a pedagógusokat! Talán az elmúlt hetekben, hónapokban róluk beszéltünk a legtöbbet. Egy pályakezdő bére 2010-ben 129 500 forint volt. Ez idén már 391 ezer forint, és ezt szeretnénk minél magasabbra emelni, az EU-s forrásainkat is felhasználva. Ha egy húsz éve dolgozó egyetemi végzettségű pedagógus leadta a portfólióját, minősítette magát, pedagógus II. fokozatba került, akkor 2010-ben 172 ezer forintot keresett, most 442 ezer forintot keres.

Egy pályakezdő főiskolai végzettségű pedagógus gyakornok 122 ezer forintot keres, ehhez képest most 391 ezer forintot. Egy húsz éve dolgozó, főiskolai végzettségű, pedagógus II. fokozatban lévő tanár 149 ezer forintot keresett a kormányzásunk kezdetén. Most 397 ezer forintot keres, és erre jönne rá  hogyha végre a baloldal abbahagyná ezt a szégyenletes tevékenységét  az a soha nem látott mértékű EU-s forrás a magyar béremelésben, amiből, a 800 milliárd forintból a pedagógusok bérét érezhetően szeretnénk megemelni a következő években, hogy már idén is valahol 560 ezer forint környékén, jövőre 680 ezer forint környékén, aztán pedig 2025-ben 800 ezer forint környékén legyen a magyar pedagógusok bére.

Láthatólag ezeket az emeléseket úgy igyekeztünk megtenni, hogy a legtöbb ágazatban még a GDP emelkedésénél is magasabb összegű legyen az évek java részében a bérek emelkedése, hogy akik másokért dolgoznak, azok érezzék, hogy még nagyobb mértékben emelkedik a bérük, mint ahogy a gazdaság összességében növekszik.

(19.20)

Viszont amit a baloldal művel azon az egyetlenegy területen, ahol valamelyest van neki is ráhatása arra, hogy hogyan nőjenek a bérek  mert többségében, valljuk meg, mi viseljük ezért a felelősséget, mi adjuk a kormánytöbbséget 13. éve itt a parlamentben, mi viseljük a felelősséget az elfogadott költségvetésért és adótörvényekért , nos, van egy apró rész a tortából, egy icipici szelet, ahol a baloldalnak is befolyása van. Hiszen itt, Magyarországon a magyar emberek úgy döntöttek, hogy negyedszer is a Fidesz-KDNP-nek adtak elsöprő többségű bizalmat, de Brüsszelben baloldali többség van, a baloldali gondolkodás van többségben, és ezt az egyetlenegy helyet használják arra, hogy a magyar béremeléseket megpróbálják megakadályozni, mert meg akarják büntetni a magyar embereket, mert bosszút állnak a magyar embereken, itt akarják megtorolni azt, hogy nem rájuk szavaztak. Ezért ami EU-s forrást vissza tudnak tartani, azt vissza is tartanak.

Tisztelt Képviselőtársaim! Amikor a magyar tárgyalódelegáció a múlt héten is kiutazott az Európai Bizottsághoz, hogy az új életpályatörvényről egyeztessen, mi mást hallott? Azt hallotta, amit itthon pár nappal korábban a baloldali politikusok elmondtak, szinte szó szerint, szinte ugyanabban a logikai sorrendben. (Kálmán Olga: Azért, mert ez az igazság.) Azt már az Európai Bizottság is elismerte, hogy nagyon széles körű egyeztetés volt az új pedagóguséletpálya-törvényről, hogy sok szervezettel és alaposan egyeztetett a kormány. (Kálmán Olga: Kivel?) Azt is elismerte, hogy sok témakörben elfogadta a kormány a társadalmi partnerek javaslatait, és beépítette széles körben ezeket a módosító javaslatokat, de ettől függetlenül mást sem hallottunk, mint a magyar baloldalnak a teljesen valótlan érvelését.

Amikor például arról beszélnek, hogy csökken az autonómia a tantestületekben, nem veszik észre, hogy igazából a saját időszakukban az a szabályozás volt szinte betűre pontosan, amit most támadnak, amikor azt mondják, hogy bizonyos szabályzatokat nem a tantestület fogad el, hanem a fenntartók. (Barkóczi Balázs: Csak nem voltak államosítva az iskolák!) Az önöket persze nem zavarja, hogy a saját kormányzásuk nyolc éve alatt is a fenntartó fogadta el ezeket a szabályzatokat, mert csak kifejezetten a kormányt támadják mindennel, amivel csak gondolják, hogy lehet, és valamelyest ezt elfogadják bizonyos körökben önöknek.

És amit ma is láttunk „mutatványként”, előadásként a magyar baloldaltól, a bosszúnak és a magyar emberekkel szembeni megtorlásnak, a pedagógusokkal szembeni bosszúnak és megtorlásnak egy újabb csúcsát, amikor kiállt a Momentum európai parlamenti képviselője és pártelnöke, és azt mondta, hogy nem elegek az eddigi feltételek, szabjon Brüsszel még több feltételt, nehogy megérkezhessenek Magyarországra az uniós források, és nehogy pedagógusbér-emelésre tudjuk fordítani, mert látják, hogy a magyar kormány minden vállalását teljesítette, ami korábbi feltétel volt, azokat a feltételeket Magyarország teljesítette, június elsejével hatályba is lépnek ezek a feltételek. Ezért azt kérik Brüsszeltől, hogy találjon ki még feltételeket arra, hogy ne jöjjön meg a pedagógusok béremeléséhez szükséges forrás. (Kálmán Olga: Hogy ne lophassátok el!)

Mutassanak nekem még egy országot, ahol képviselők, európai képviselők, európai parlamenti képviselők és nemzeti parlamenti képviselők azt kérik Brüsszeltől, hogy mivel Magyarország minden feltételt láthatóan teljesített, ezért legyen újabb, ne érkezzen EU-s forrás sem a kisvállalkozásokhoz, sem civil szervezetekhez, sem a kormányzathoz, sem energetikára, sem másra, de főleg ezt kihegyezve a pedagógusbér-emelésre.

Ezt a fajta szívtelenséget, a pedagógusokkal szembeni ilyen bosszúhadjáratot nem látott európai ország, mint amit a magyar baloldal azzal megtesz (Kálmán Olga: Mint amit az Orbán-kormány csinál.), hogy újabb és újabb feltételeket követel. Nem azt mondja, hogy a magyar kormány, a magyar parlament teljesített minden eredeti vállalást, hanem azt követeli Brüsszeltől, hogy újabb és újabb feltételeket támasszon, nehogy egy fillér is ideérjen (Zaj az ellenzéki padsorokban.), mert meg akarják büntetni a magyar embereket azért, mert nem őket választják.

Ez az út persze sikerhez nem fog vezetni, mert ahogy eddig sem vezetett, ezután sem fog vezetni. Az, hogy ők megpróbálják azzal a maradék hatalommal, ami megmaradt nekik, Brüsszelben elérni az ottani baloldalnál, hogy ne érkezzenek meg a magyar pedagógusok béremeléséhez szükséges források, lehet, hogy az ő belső gőgjük és sértettségük miatt úgy gondolják, hogy kiegyenlítik a számlát, ha a magyar emberek nem szavaztak rájuk, akkor most jól pórul járnak, mert akkor nem lesznek EU-s források, és akkor megláthatják, hogy milyen rosszul jártak, hogy a Fidesz-KDNP-re szavaztak. (Közbeszólások az ellenzéki pártok soraiból.)

De a magyar emberek azért ezen átlátnak, a saját országa ellen dolgozó politikust azért az emberek többsége megveti, mert szerintem először vagyunk magyarok, először vagyunk hálásak azoknak a pedagógusoknak, akik az óvodában, az általános iskolában meg a középiskolában minket is neveltek, meg a gyermekeinket is nevelik, és hálásak vagyunk nekik, és azt akarjuk, hogy jobb pénzt keressenek, jobban meg legyen becsülve anyagilag is a pályájuk, és utána lehet, hogy mi itt vitatkozunk bizonyos dolgokról, de amikor a gyermekeink nevelőiről van szó, akkor ezt nem akadályozni kéne a baloldalnak, hanem elősegíteni.

Sajnálatos, hogy a mai napon is a szegénységi bizonyítványát állította ki a magyar baloldal, mert kimentek ezek a momentumos politikusok, és ezt mondták, és senki, senki nem mondta a baloldalról, hogy na, ez már sok, ezzel már ő sem ért egyet. Magyarul, önök is egyetértenek ezzel; ha a kormány teljesít 27 mérföldkövet, akkor legyen egy 28., de a magyar emberek ne jussanak hozzá forrásaikhoz. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage