BENCZE JÁNOS (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. Itt elhangzik a vitában több helyen, hogy a béreket kellene rendezni. Azért nézzük meg, hogy a rendszerváltás óta eltelt 33 évnek, amiből 17-ben a Fidesz kormányzott, mi a legnagyobb vesztese: a magyar agrárium és vele együtt a magyar vidék. Ott van a legnagyobb szükség a bérrendezésre, a magyar vidéken, hiszen azok a térségek, amelyek végleg lemaradtak a fejlesztésekből, kimaradt minden, az iparosítás, bármi, elvesztették az iparukat, a feldolgozóipart, ott istenigazából minimálbéren vagy éppen afölött dolgoznak az emberek.

Mit tudunk tenni? A feldolgozóipar fejlesztésére van szükség. Tehát ki merem jelenteni, ha kimaxolnánk az agrárbizniszt, ha a feldolgozás mellett beszállnánk az inputanyaggyártásba is, ez minden számítás szerint a GDP 20-25 százalékát tudná adni, ami megfelel az ipar teljesítményének. Ebből lehetne bért emelni, vidéki bérrendezést csinálni és bérversenyt, hazai termékből, hazai GDP-ből, nem a kínai akkumulátorgyárak, nem az összeszerelő üzemek kamu GDP-jéből (Rétvári Bence, nevetve: Kamu-GDP! Őrület!), ami itt termelődik meg, de kiviszik az összeset.

(19.50)

Ez az egy megoldás van Magyarország számára, ez egy járható út: az agrártermékeinket megtermelni, ahogy önök ígérték, bőrében értékesítve, feldolgozva, és akkor sokkal jobban járnánk vidéken emberben, megélhetésben és bérekben. Köszönöm. (Taps az ellenzéki padsorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage