ANDER BALÁZS (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Orbán Viktor tanácsadója Parragh László már korábban is tett 11 milliós arany Rolexszel villogva lekezelő nyilatkozatot a magyar pedagógusokról. A minap egy tévényilatkozatban azt mondta, hogy ő nem próbálná ki, hogy milyen 300 ezerből megélni, ahogy azt a pedagógusok teszik. Sajnos az a helyzet, hogy nagyon sok korán kelő és keményen dolgozó, felelősségteljes munkát végző becsületes polgár van Magyarországon, aki még ennyit sem keres. De jelenleg egy egyetemi végzettséggel rendelkező, pedagógus II. fokozatot elnyert tanárember is csak húsz év szolgálati viszony után kapja meg a bruttó 442 ezer forintot, ami nincsen nettó 300 ezer sem. Ez kevesebb, kérem szépen, mint amit egy rosszul fizetett segédmunkás kap. Csak az a helyzet, hogy a segédmunkás adott esetben bontott téglával dolgozik, a tanárember pedig legféltettebb kincseinkkel, gyermekeinkkel foglalkozik.

Nálunk messze a KSH által megállapított 582 ezer forintos bruttó fizetés alatt vannak a tanári keresetek, és az a helyzet, akkor ezt is el kell mondani, hogy a miniszterelnök által laboratóriumnak tekintett Ausztriában valahogy máshogy gondolkodnak. Ott a jóval magasabb átlagkeresetet 67 százalékkal meghaladják a tanári bérek. Nem csoda, ha Parragh Lászlóhoz hasonlóan egyre kevesebb tehetséges fiatal gondolkodik úgy, hogy ő nyomorogni szeretne ezekből a tanári bérekből, úgyhogy ott tartunk mára, hogy az érettségizett fiatalok közül gyakorlatilag egy kézen könnyedén meg lehet számolni, hogy hányan jelentkeznek, mondjuk, fizika, kémia szakos tanárnak, egy fő volt ez az idén. Ennek pedig egy eredménye lesz: ha nem lesz tanár, akkor nem lesz mérnök, nem lesz vegyész, nem lesz orvos, búcsút mondhatunk a XXI. századi versenyképes polgári Magyarországnak is.

A Jobbik-Konzervatívok álláspontja szerint tanár nélkül nincs jövő, Fidesz nélkül azonban van. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a Jobbik soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage