BALASSA PÉTER (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A szociális területről szeretnék néhány gondolatot megosztani önökkel. Miniszterelnök úr 2021 október elején jelentette be, hogy az év elejétől átfogó bérrendezési program várható a közszférában. Akkor elhangzott, hogy 2022. január 1-jétől 20 százalékos fizetésemelésre számíthatnak a szociális ágazat dolgozói. Ez közel 90 ezer embert jelent, akik naponta 800 ezer emberen segítenek, aztán kiderült, hogy ez az emelés egyfelől a minimálbér, valamint a garantált bérminimum év eleji emeléséből, másrészt az ágazati bérpótlékból áll össze. Ezt az emelést azóta régen megette az infláció, sajnos önök cserben hagyták a szociális dolgozókat.

A területen a dolgozók döntő többsége, körülbelül 70-80 százaléka középiskolai végzettség birtokában végzi a munkáját, így a bérek a szociális ágazatban jellemzően továbbra is alig haladják meg az év elejével aktuálisan bruttó 260 ezer forintra emelt garantált bérminimumot. Ez méltatlanul alacsony. Olyan emberekről beszélünk, akik az ország legelesettebb embereiről gondoskodnak nap mint nap. Az ágazat dolgozói csalódottak és átverve érzik magukat, így nem csoda a jelentős munkaerőhiány, és lasszóval kell fogni a szociális munkásokat. A családsegítőknél legalább 15, azaz 15 százalékos a hiány, de vannak olyan bentlakásos intézmények, ahol 30-40 százalékos a létszámhiány.

Önök sajnos nem becsülik meg őket sem anyagi, sem erkölcsi értelemben, mert éhbérért dolgoznak. Az alacsony fizetés megélhetési bizonytalanságot jelent, ami megnehezíti a munkavégzést és a megfelelő színvonalú ellátást is. Egy áthidaló képzést kell csak elvégezniük, és máris külföldön folytathatják a munkájukat, dupla pénzért vagy tripla pénzért, jobb szakmai és munkavállalói körülmények között, nagyobb előrelépési lehetőségekkel.

Tisztelt Államtitkár Úr! Hazánkban emelés nélkül a szociális szféra az összeomlás szélén van. A munkavállalók és a szakszervezetek jó ideje követelnek egy 50 százalékos nagyságrendű ágazati bérrendezést. Ez teremtene méltó körülményeket, hogy a szociális szférában dolgozóknak ne kelljen hónap végén a filléreket számolgatni. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage