DUDÁS RÓBERT (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Kormánypárti Képviselő Hölgyek és Urak! Önök 2010-ben azt ígérték, hogy elindul végre a bérfelzárkóztatás. Megszüntetik azt az önök által is károsnak vélt túlburjánzó bürokráciát, ami működött, és normalizálják majd azt a helyzetet. És akkor nézzük meg röviden, hogy mi is történt, sok időm már sajnos erre nincs, de nézzük meg, hogy mi is történt!

Másfélszer annyi minisztérium van, mint ami 2010-ben, az önök kormányának, a második Orbán-kormánynak a kezdetekor volt. Akkor 10 minisztérium volt, most van 15 minisztérium. Azt mondták, hogy elindulnak majd a bérfelzárkóztatások minden területen, így például a közigazgatás területén is. Volt akkor 106 tagja 2010-ben a kormánynak, a miniszterek, az államtitkárok és a helyettes államtitkárok tekintetében, hogy 2023-ban mennyi van, bele sem merek gondolni, mert nagyon nehéz lenne úgy nagyjából összeszámolni. Uniós összehasonlításban is jóval többet költenek GDP-arányosan a kormányzat fenntartására, mint bármely más európai uniós ország. Ez így jelen állás szerint egy pénzszivattyú.

Ezt az összeget, mint például a propagandára szánt több mint százmilliárd forintot, mint ahogy az 1500 milliárdos pluszadóbevételt sem a kormány működésére és bürokráciára kellene költeni, hanem például a pedagógusbérekre, az összeomló egészségügyre, illetve arra, hogy a magyarok 30 százaléka a létminimum alatt él. Kérem, ezt az összeget a jövőben ezekre a célokra fordítsák. (Taps a Jobbik soraiból.)

(20.20)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage