DR. LUKÁCS LÁSZLÓ GYÖRGY (Jobbik): Nagyon szépen köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Nem szeretném hosszúra nyújtani a vitanap értékelését és az előterjesztő jogán a felszólalásomat. Köszönöm szépen azoknak, akik hozzászóltak és elmondták építő jellegű vagy akár destruktív kritikájukat. Ők mind-mind hozzájárultak ahhoz, hogy a bérekről, a magyarországi bérszínvonalról és arról, hogy mi is vár a magyar munkavállalókra, érdemi vitát tudtunk folytatni. Talán érdemes lenne megfontolni, hogy minden egyes ülésszakban legyen egy ilyen, a bérekkel kapcsolatos vitanap, amikor megnézzük, hol tartunk, hol áll Magyarország európai viszonylatban, az országon belül milyen viszonyok vannak, és mit tudunk tenni ennek a fejlesztéséért, hiszen ezt szerintem mindannyian prioritásként kezeljük, üljünk akár a patkó jobb vagy bal oldalán, gondolkodjunk liberálisan vagy konzervatívan a gazdaságpolitikáról vagy az emberek helyzetéről.

Szeretnék még hozzátenni két dolgot, nem túllépve az előterjesztői kereteket. A Jobbik-Konzervatívok elutasítja mindkét szélsőséget az Európai Unióval kapcsolatosan, tehát a szélsőségesen liberális, baloldali elképzelést, amely az európai egyesült államokban hisz, de azt is, amilyen irányba most a kormány megy, ami lényegében egy nagyon komoly Európai Unió-ellenes, európaiközösség-ellenes politika. Egyik sem helyes! A konzervatív gondolkodásban a szélsőségektől mentes gondolkodásnak kell állnia, nem lehet sem más nemzetek méltóságát, sem a saját embereink emberi méltóságát valamilyen vélt ideológiai halmaz miatt, akár baloldali, akár egy szélsőjobboldali álláspont miatt szimplán a háttérbe szorítani.

Ami pedig az uniós források hazahozatalával kapcsolatos kritikát illeti: szintén el kell mondani, hogy a Jobbik-Konzervatívok frakciója mindig megszavazta azokat a törvényjavaslatokat, amelyeket önök behoztak, mert mi hiszünk abban, hogy az a magyar emberek pénze, mi segíteni szeretnénk abban, hogy ez hazataláljon, pontosan azért, hogy lehessen ezzel a pedagógusoknak vagy az egészségügyi dolgozóknak bért fejleszteni. S azért ez mégiscsak minket illet, nem szívesen látnánk azt, hogy ezek a pénzek valamely más államhoz kerülnek vagy egyáltalán nem jutnak el a magyar emberekhez, még akkor is, ha nagyon sokszor kritikával illetjük annak a felhasználási módját; abban valóban van mit fejlődni.

De hogy összegezzük magát a vitanapot: világos, hogy egy ilyen kérdéssel sokkal többet kell majd foglalkoznunk. S az is világos, hogy ahogy kerülgettük a kását, egy dologban egyetérthetünk, hogy a normális bér lényegében olyan, mint Columbo felesége, senki se látta. A mai parlamenti vitán világossá vált, hogy senki nem tudott mondani egy olyan normális bért, amely a normális Magyarországnak az egyik ismérve lenne.

De világos az is, és a mai vitanap ezt bebizonyította  s ebben szerintem egyet kell értenünk , hogy Magyarország biztonsága lényegében az Európai Unión belül van. Tehát azok a szirénhangok vagy azok a hangok, amelyek az Európai Unióból való távozásunkat vetítik előre, vagy ezt akarják és ezt próbálják Magyarországon elhitetni, erre készülnek elő, azok károsak. Magyarország biztonsága az európai biztonságot is jelenti, és Európa a biztonságunk.

Másrészt világossá vált az is, hogy mindannyian normális bért szeretnénk. Hozzáteszem, mi egyébként normális Magyarországot is úgy tudunk elképzelni, hogy normális bérek vannak. S az is világosan látszik, hogy nagyon sokan vagyunk, akik nem akkuállamot szeretnének Magyarországon építeni, hanem egy normális Magyarországot. Ha másban nem, ezekben legalább egyet tudunk érteni. Ez egy jó kiindulási pont.

Az előterjesztők nevében még egyszer szeretném megköszönni egyrészt azoknak, akik lehetővé tették, hogy a vitanap létrejöjjön, másrészt azoknak, akik a vitában részt vettek és gondolatokkal gyarapították a magyar bérekről, a bérfelzárkóztatásról szóló kérdést. Hozzáteszem, hogy a Jobbik-Konzervatívok elkötelezett az Európai Unióhoz való legjobb közeledéshez és a béreink legjobb közelítéséhez. Mi egy normális Magyarországban és normális bérekben hiszünk, ezért is kezdeményeztük a vitanapot, és folytatni fogjuk az elkövetkezendő időszakban is a magyar dolgozókért, a magyar emberekért folytatott kampányunkat. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage