TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Frakcióvezető Úr! A felszólalásában legtöbbször azt mondta el, hogy elhibázott gazdaságpolitikát folytat Magyarország, a magyar kormány. Hát, azért nézzük, lássuk a tényeket! Ha ön összefüggéseiben bírálta ezen belül legjobban Magyarország adórendszerét, akkor egy kicsit tekintsünk vissza, hogy honnan is indult ez az ország 13 évvel ezelőtt, honnan indult a magyar költségvetés, honnan indult a magyar gazdaság, egyáltalán a magyar vállalkozások milyen helyzetben voltak, és milyen helyzetben voltak a magyar családok.

(13.40)

Ha ilyen összefüggésben nézzük a magyar gazdaságpolitikát, akkor a következő változások történtek. Először is létrejött egymillió új munkahely. Egymillió új munkahely. Igaz, akkor ön még nem ült itt, az Országgyűlésben, de emlékszem rá, hogy a baloldali képviselők már akkor is nevetségesnek és teljesíthetetlennek tartották.

Aztán Magyarország gazdasági teljesítménye a 2010-es években igen gyengécske volt, az Európai Unió utolsó harmadához tartozott. Ha megnézzük, hogy a gazdasági növekedésben, magyarul a magyar kormány döntései, gazdaságpolitikai döntései által milyen gazdasági teljesítményt ért el az ország, akkor azt láthatjuk, hogy az Európai Unió legjobbjai közé tartozott, tartozik lényegében az elmúlt tizenév összehasonlítását tekintve Magyarország. Ugyanez igaz, ha megnézzük a társadalom, az ország helyzetét. 2010-ben, a ’10-es években az emberek nagy többsége a devizahitel-válsággal foglalkozott, azzal foglalkozott, hogy hogyan tud ebből kijönni, hogyan tudja egyenesbe hozni a családját, hogyan tudja ezt elfelejteni. Azt gondolom, hogy ebben európai uniós szinten is, európai szinten is a kormány és az Országgyűlés példamutatóan olyan döntéseket hozott, amelyek rendezték ezt, és a családok ilyen tekintetben megnyugodhattak.

De nézzük az ön által bírált adórendszert! Magyarország adórendszere a 2010-es években, ha az áfarés kulcsát tekintjük, akkor az 20 százalék fölötti volt, magyarul egy számítás szerint ennyi áfát nem szedett be a magyar kormány, olyan rendszer volt akkor kialakítva. Ma ugyanez a százalék 5 százalék, és remélhetőleg ebben az évben 5 százalék alá fog süllyedni. Ez azt jelenti, hogy a magyar kormány olyan gazdaságfehérítő intézkedéseket hozott, amelyeknek ez lett az eredménye.

De nézzük, az összadóterhelés tekintetében hogyan is áll Magyarország! A 2010-es években ez bőven meghaladta a 40 százalékot, és ez a szám ma 40 százalék alatt van, 38 százalék körüli, tehát Magyarország az összadóterhelést tekintve is igenis jól teljesített. De nem csak én mondom ezt, ha megvizsgáljuk, láthatjuk, hogy az elmúlt években a hitelminősítő intézetek  amelyek igen szigorúak országunkkal és más országokkal szemben is  közül leminősítést, lejjebb sorolást egyetlenegy hitelminősítő sem tudott ajánlani, mondani, Magyarországot ma is egyértelműen a befektetésre ajánlott országok közé sorolják.

Én azt gondolom, hogy amiatt bírálni a magyar gazdaságpolitikát, mert lehetővé teszi egyébként a gazdaság teljesítményének a növekedését… A munkaerőhiány  ma már nem munkaerő-felesleg van, hanem munkaerőhiány van a piacon, nemcsak Magyarországon, hanem lényegében egész Európában, a szomszédos Szlovákiában, Nyugat-Európában már korábban kezdődött, nyilván mindenki mindent megtesz annak érdekében, hogy a gazdaság teljesítményét fenntartsa. Ehhez szükségesek azok a lépések, amelyek a határon túli magyaroknak teszik lehetővé, hogy könnyebben dolgozhassanak hazánkban.

Végül a jövedékiadó-emelés, ön is tudja, ez Brüsszel, az Európai Unió előírása, ezt a magyar kormánynak kötelező végrehajtania. (Arató Gergely közbeszól.) Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage