TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Képviselő Úr! Ami az inflációt illeti, a KSH jelentése mond pontosan önnek ellent, amely szerint éves viszonylatban az infláció mértéke 21,5 százalék. Ez nem azt jelenti, hogy a helyzet jó és rendben van, de az mindenképpen jó hír (Közbeszólás a DK soraiból: Kinek?), hogy hónap-hónap összehasonlításban viszont 0,4 százalékkal csökkentek az árak, és ez a jövőre nézve mindenképpen biztató, ha ez önöknek nem is jó hír, hogy jelentősen megindult az infláció csökkenése.

Ami viszont tényszerű, hogy a kormány azoknak, akiket az infláció negatívan érint, megpróbál többféle intézkedést hozni, ezek a magyar családok és természetesen a magyar vállalkozások. A magyar családok tekintetében a legfontosabb intézkedés az, hogy a rezsicsökkentett eredményt fenn tudja tartani a kormány (Varju László: Ezt hazugságnak hívják!) átlagfogyasztásig, és ezt a ’23. és a ’24. évi költségvetés is tartalmazza, a Rezsivédelmi Alap ennek a fedezete.

Az ársapkák tekintetében is jelentős eredményeket tudott felmutatni a kormány, hiszen az üzemanyagárak tekintetében egy évig tudta a csökkentett árat fenntartani (Varju László: Meg is kell emelni az adóját, ugye?), egyéb élelmiszerek tekintetében pedig mind a mai napig így van. De mondhatjuk a kamatstop döntését, amellyel több ezer vállalkozást és több ezer magánszemélyt védtünk meg attól (Varju László: És a másik 600 ezer?), hogy ne kelljen neki a piaci kamatokat megfizetnie.

Úgy gondolom, hogy jelentős döntések születtek a vállalkozások tekintetében is, elsősorban azok a vállalkozások juthattak plusz állami támogatáshoz és forráshoz, amelyek meg tudták védeni a munkahelyet, meg is akarták, és ennek érdekében hajlandók voltak döntéseket hozni, esetleg fejlesztéseket végezni, vagy más egyéb támogatásokat, kedvezményeket adni a munkavállalóknak, hogy a nehéz időszakban is meg lehessen védeni a munkahelyeket.

Ami még jelentős döntés a kormány részéről, az a nyugdíjasok védelme, hiszen a nyugdíjasok az elmúlt években  2023-ra és 2024-re is igaz ez  az infláció mértékével azonos nyugdíjemelésben részesültek, minimum azonos nyugdíjemelésben, és ehhez jön még a 13. havi nyugdíj, amelyet az elmúlt évben kaptak meg teljes összegben. Mi tehát a legfontosabb cél? A legfontosabb, hogy az elért eredményeket meg tudjuk védeni, ez a munkahelyek, a rezsicsökkentés, a nyugdíj és a családok védelme. Ezek a 2024. évi költségvetés fő elemei. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage