HEGEDÜS ANDREA (DK): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Elnök Úr! Az önök által okozott orbáni inflációt az ország minden pontján megérzik. Minden magyar állampolgárt válogatás nélkül sújt az áremelkedés, a fővárostól a falvakig mindenhol ugyanazokkal a problémákkal szembesülnek: a boltokban napról napra emelkednek az árak, a hétszeres rezsiemelés a fizetések nagy részét felfalja, az albérlet ára lassan megfizethetetlen.

Miskolcon sem más a helyzet. Emlékszem a régi időkre, amikor reggelente kimentünk a Búza téri piacra, megvettük az ebédhez valókat, és mindent meg tudtunk belőle főzni. Ma ez már sokaknak lehetetlen. Elég kimenni a piacra, hogy lássuk, ugyanabból a pénzből aligha tudna egy család rendesen megebédelni. Az emberek idegesek a bevásárláskor, hogy mennyi mindenről kell lemondaniuk. Persze, próbálnak úgy túlélni, ahogy tudnak, hiszen önöktől semmilyen segítséget nem kapnak. Van, aki kevesebbet vásárol vagy lemond bizonyos élelmiszerekről, az addig szeretett márkákat olcsóbbra cseréli. Mások szomszédos országokba, a határ menti településekre járnak tejért, húsért, zöldségekért. Államtitkár úr, tudja, gondolom, hogy egy kiló paprika Szlovákiában 700 forinttal olcsóbb, egy csomag spagetti ára pedig a magyar árnak mindössze harmada.

Egyértelmű: a kialakult helyzetért kizárólag önök felelősek. A 73 százalékos (sic!) élelmiszer-infláció teljesen egyedülálló Európában, ekkora drágulás Magyarországon több mint 70 éve, Rákosi Mátyás idején volt utoljára. Hiába dobálóznak a háborúval és a szankcióval, kizárólag Orbán Viktor elhibázott gazdaságpolitikája tehető felelőssé a kialakult helyzetért. Minden egyes intézkedésükkel csak rontanak a helyzeten. Szándékosan nyomorba akarják dönteni a magyarokat. Még egy közepes kormány is képes lett volna ennyi idő alatt segíteni a népének, önök azonban az elmúlt 13 évben annyira megszokták a lopást, a korrupciót, hogy képtelenek erre. Ezzel ellentétben a Dobrev Klára vezette árnyékkormány azért dolgozik, hogy letörjük az orbáni inflációt, és ne az árak, hanem a bérek és a nyugdíjak emelkedjenek.

Önök miért nem képesek segíteni? Miért nem emelik a nyugdíjat annyira, hogy inflációálló legyen? Miért nem emelik a fizetéseket, hogy ne okozzon megoldhatatlan gondot egy bevásárlás? Miért nem sikerült még mindig érdemben csökkenteni az orbáni inflációt? Köszönöm szépen. (Taps a DK és a Párbeszéd soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage