LÁZÁR JÁNOS építési és közlekedési miniszter: Igen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőház! Tisztelt Képviselőtársam! Köszönöm a kérdését. Bár információhiánnyal nem vádolható képviselőtársam, illetve azzal, hogy a kormány nem adna információt, hiszen január 23-án a minisztérium munkatársai álltak az ön rendelkezésére a hivatalomban, ahol az ön részéről felmerülő összes kérdést tisztázták, az ön számára fontos projekteket, budapesti beruházásokat tételesen végigbeszélték, és mint ahogy ezt akkor megtették, bármikor állnak a rendelkezésére. Tehát semmiféle titok nincs, sem a kormánypárti, sem az ellenzéki képviselők előtt.

Másrészről azért is örülök a felszólalásának, mert mostanában nagy divat, hogy ellenzéki képviselőtársaim beruházásokért lobbiznak vagy beruházásokért küzdenek  ahogy ők nevezik: harcolnak , majd amikor a beruházások megvalósítása elkezdődik, akkor civil csoportokat szerveznek azoknak a megakadályozására, hiszen mégsem volna helyes, ha a kormányzat valamit sikerre tudna vinni. Ilyen például a szomszédos, XI. kerületben a déli körvasút. Tehát azt remélem, ez a kérdés arra is utal, hogy amennyiben az engedélyek meglesznek, akkor képviselő úr támogatni fogja az engedélyek jogerőre emelkedését is, és nem fogja majd azokat bíróságon megtámadni. Hiszen egy fontos közlekedésszervezési, a budapestiek életminőségét és az agglomerációból Budapestre igyekvők életminőségét érdemben befolyásoló, nagyon fontos beruházásról van szó, amelynek érdekében 2020. november 4-én hozott a kormány egy világos döntést a Budakeszi, Fő utca, Budakeszi, Budaörsi út, Budakeszi buszmegálló, P+R parkoló, Budapest területén a Budakeszi út felújítása, rekonstrukciója, illetve buszsávval való ellátása tekintetében. Itt szeretném megjegyezni, hogy ebben Menczer Tamásnak döntő szerepe volt, hogy ez a kormányhatározat elfogadásra került, és ezt azóta is folyamatosan nyomon követi.

A kormány döntése alapján 2021. május 29-én a kormány leszerződött az UVATERV nevezetű tervezőcéggel. A projektet a tárcám, illetve az elődei négy részre bontották: Budakeszi belterület, buszsávval érintett szakaszok; Budapest belterület, buszsávval érintett szakaszok; Budakeszi új buszmegálló, buszvégállomás és P+R parkoló; illetve Budakeszin a Pátyi utat, Budaörsi utat és Domb utcát összekötő út  ebből a négy részből áll jelen pillanatban a projekt. Szeretném tájékoztatni a tisztelt Országgyűlést, hogy 2022 szeptemberére a tervező leszállította a terveket. A megbízás azonban nemcsak a tervek leszállítására, hanem a szükséges engedélyek megszerzésére is vonatkozik. Egy beruházás előkészítésekor nemcsak tervekről beszélünk, hanem hozzájárulásokról, illetve olyan további tervek elkészítéséről, amelyek kezeléssel, üzemeltetéssel és működtetéssel vannak összefüggésben. Ehhez szükségünk van a vízjogi létesítési engedélyekre például a Fővárosi Vízművektől, a Fővárosi Csatornázási Művektől, akik jelen pillanatban a szükséges engedélyeket még nem adták meg.

Szeretném tájékoztatni arról is a tisztelt Országgyűlést, hogy a harmadik ütem tekintetében 2023. június 1-jén a kormányhivatal kiadta az építési engedélyt; a negyedik ütem tekintetében  ez mind a kettő Budakeszit érintő beruházásrész  az engedély kiadása folyamatban van. Az első két ütemben további tervek kiegészítésére, illetve a szükséges társhatóságok, illetve működtetők, üzemeltetők hozzájáruló és csatlakozó nyilatkozatára van szükség. Amíg ezek nem tisztázódnak és a helyi építési szabályzattal összhangba nem hozhatók, addig végleges építési engedélyt nem kaphatunk.

Tehát a tervező elvégezte a kiviteli tervek elkészítését, és folyamatosan biztosítja az engedélyek, illetve a kiviteli engedélyek megszerzését. Amennyiben erre sor kerül  ez leghamarabb az én megítélésem szerint 2023 harmadik vagy negyedik negyedévében valósulhat meg , 2024-ben készülhet el a kisajátítási terv, amely nem kevés, és a kisajátítási terv megléte után dönthet úgy az Országgyűlés 2024-ben, hogy a ’25-ös költségvetésben ehhez forrást biztosít. Egy 20 milliárdos beruházásról van szó, amelyhez kérni fogjuk nemcsak az ön, hanem Menczer Tamás támogatását is, most és a jövőben is, Budakeszi, Budapest és az agglomeráció érdekében. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage