DR. GURMAI ZITA (MSZP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Miniszter Úr! Államtitkár Úr! Kedves Képviselőtársaim! Orbán Viktor a nyugdíjasoknak februárban küldött levelében azt írta, hogy a kormány egyik nagy célja a nyugdíjasok méltó életének biztosítása. Ehhez képest önök csak 15 százalékkal emelték a nyugdíjakat januárban, pedig már akkor lehetett tudni, hogy a drágulás akár a 20 százalékot is elérheti. Az élelmiszerek ára pedig még ennél is jobban, 40-45 százalékkal nőtt.

Államtitkár úr, önök már évek óta azt játsszák, hogy alultervezik az inflációt, és ez alapján év elején kevesebb nyugdíjemelést adnak. Ezt követően csaknem egy évig ingyen használják a nyugdíjasoktól visszatartott pénzt. Vagyis az idősek hiteleznek a Fidesz-kormánynak. Hát, ehhez azért még a Fideszben is vastag bőr kell!

De nézzük a konkrét számokat! Tavaly összesen 14 százalékos emelést adtak, miközben a nyugdíjas-infláció 15,2 százalékos volt. Ez azt jelenti, hogy a Fidesz-kormány nagyjából 60 milliárd forinttal rövidítette meg a nyugdíjasokat. És önök idén ugyanezt akarják eljátszani. Hiába kérték már áprilisban a nyugdíjasszervezetek az év közbeni emelést, azt a választ kapták, hogy a KSH adatai ezt az igényt nem támasztják alá. Aztán az MSZP is rákérdezett, hogy lesze nyáron nyugdíjemelés, amire államtitkár úr a következőt írta: a kormány a tényleges, illetve a várható makrogazdasági folyamatok és adatok ismeretében a szükséges lépéseket időben meghozza. Ezzel kapcsolatosan pedig csak azt kérdezem: lehet, hogy a kormány nem látja, hogy az EU-ban nálunk a legmagasabb az infláció, és a nyugdíjak értéke is folyamatosan csökken, vagy csak nem akarják ezt látni azért, hogy ingyen használhassák a nyugdíjasoktól visszatartott pénzt?

Azóta pedig csak hitegetnek, azt ígérik, ha szükségessé válik, idén is lesz nyugdíjkorrekció. De hogy mikor és mennyi, arról mélyen hallgatnak. Az MSZP ezért ismételten azt kéri a kormánytól, hogy minél előbb, akár már jövő hónaptól emeljék meg 5 százalékkal a nyugdíjakat, hiszen a januári nyugdíjemelést, de még a 13. havi ellátást is már régen felzabálta az infláció.

Államtitkár úr, nem tudom, vane olyan ismerőse, aki nyugdíjas, és nehezen tud megélni, bizonyára van, de ha van, akkor kérem, gondoljon erre, miközben a következő kérdésekre válaszol: miért veszik el a nyugdíjasoktól a pénzüket? Miért használják ingyen az idősek pénzét? Miért a nyugdíjasok hiteleznek a kormánynak? És végül: meddig kell várni a nyugdíjasoknak arra, hogy ne eméssze fel a nyugdíjukat az infláció? Megtisztelő válaszát várom, államtitkár úr. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage