SZABADI ISTVÁN (Mi Hazánk): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Ház! Az egészségügyireform-csomaggal kapcsolatos vezérszónoki felszólalásomban áprilisban már jeleztem, hogy a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház traumatológiai osztályát miniszter úr utasítására I-es progresszivitási szintről II-es szintre tervezik átsorolni annak ellenére, hogy nincsenek meg az ehhez szükséges személyi és tárgyi minimumfeltételek. A pártunkhoz beérkezett információk alapján a traumatológián nemhogy a II-es szintet, de az I-es szintet is alig tudják teljesíteni, az állandó ügyelethez nincs elég szakorvos. Az óriási munkateher miatt az orvosoknak nincs egy szabad hétvégéjük sem. A megbízott osztályvezető főorvos pedig nyugdíjasként dolgozik. A szakorvosok osztályos munkát, ügyeleti, készenléti, sürgősségi feladatokat egyaránt ellátnak, és műtenek. A rezidensek nem tudják a traumatológiai képzést teljesíteni, mert a sürgősségi osztályra vannak beosztva, ezért csúszik a szakvizsgájuk. Ha így megy tovább, össze fog omlani az osztály, ahol 2021-ben már volt egy nagy kilépési hullám.

2021. augusztusig a kórház II-es szintű traumatológiai feladatokat látott el egész Zala vármegyéből és Vas vármegye őrségi részéről is érkeztek betegek. A traumatológián 12 szakorvos és 2 rezidens dolgozott, akik az osztályos feladatok mellett műtöttek, és a sürgősségin is be kellett segíteniük, így olykor három helyre voltak egyszerre beosztva. Az egyre növekvő munkateher miatt kezdeményezték a sürgősségi és a traumarendszer szétválasztását, de a kórház vezetése nem volt ebben partner.

2021 júniusában kilenc orvos adta be a felmondását, amit a kórház vezetése úgy kommunikált akkor, hogy az ügyeleti díjak alacsony mértékét sérelmezték. Akkor sem és most sem a pénzről volt szó, hanem a leterheltségről, amit hosszú távon nem lehet csinálni. A kórház közleménye szerint 2021. augusztusban a korábbinál magasabb színvonalon újjáalakult a traumatológia, valójában azonban kénytelenek voltak átsorolni I-es progresszivitási szintre.

(16.00)

Közben hivatástudatból 2021 szeptemberében nyolc orvos visszavonta a felmondását, ketten közülük azonban nem térhettek vissza a kórházba. Egy főorvos jelenleg a Kanizsai Dorottya Kórháznál dolgozik; a volt osztályvezető főorvos életét teljesen ellehetetlenítették, tavaly ősztől már magánklinikán sem alkalmazzák, mert miniszter úr példát akar statuálni vele.

Kérem tisztelt államtitkár úr válaszát azzal kapcsolatban, hogy a kórház vezetése tájékoztattae önt a traumatológiai osztályon kialakult emberfeletti leterheltségről; a súlyos szakorvoshiány ellenére miért nem engedi visszavenni a volt osztályvezető főorvost, hogy nyugdíjas kollégáját tehermentesítse; miért nem hagyják, hogy a rezidensek a sürgősségi feladatok helyett traumatológiai képzésben részesüljenek.

Várom érdemi válaszát, tisztelt államtitkár úr. Köszönöm szépen. (Taps a Mi Hazánk soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage