SZABÓ REBEKA (Párbeszéd): Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Miközben Németországban és Ausztriában 80 százalék a biológiai módszerek aránya a szúnyoggyérítésben, és még Szlovákiában is meghaladja az 50 százalékot, Magyarországon még mindig 15 százalék körül van. Nálunk továbbra is a kémiai irtás számít általánosnak, mintha a múlt század ’70-es éveiben lennénk. Ráadásul nem csak földről, a levegőből is végzik ezt, noha a repülőgépről történő szúnyoggyérítés az Európai Unióban 2020 óta csak különleges hatósági engedéllyel végezhető. Nálunk azonban, mint tudjuk, a kivételes eljárás a rendes eljárás. Pedig a tudomány álláspontja egyértelmű: a kémiai irtáshoz használt idegmérgek minden szúnyoghoz hasonló méretű rovart és más ízeltlábúakat is elpusztítanak a méhektől a védett rákokig, különösen károsak a vízi élővilágra, és még az emberre is veszélyesek, ugyanis összefüggésbe hozhatóak olyan betegségek kialakulásával, mint például az ADHD.

Európa éppen egy súlyos ökológiai és élelmezési katasztrófa szélén áll a tömeges méhpusztulás miatt is többek között, de mi Magyarországon továbbra is egy olyan szerrel irtjuk a szúnyogokat, amelyik bizonyítottan halálos a méhekre. És bár a környezetvédelemért felelős agrártárca vezetője elvben maga is méhész, még valahogy nem emelte fel a szavát a méhmérgezés ellen. (Rétvári Bence: Többet ért hozzá, mint te, az biztos!)

Tudjuk azt is, hogy ezek a mérgek sajnos a madarakat és a halakat is pusztítják, a szúnyogok legfőbb természetes ellenségeit is, tehát így duplán kárt okozunk. Ráadásul, ahogyan erre egy neves magyar virológus figyelmeztetett egy sajtócikkben, a kémiai szerek ellen a szúnyogok képesek rezisztenciát kialakítani, vagyis a vegyszeres irtással a klímaválsággal sajnos egyre fenyegetőbb trópusi betegségek elterjedésének a veszélyét is növeljük, hiszen ha tényleg elindul egy járvány, mondjuk, valamilyen trópusi vírust terjesztenek ezek a szúnyogok, akkor már nem lesz mivel védekeznünk ellene. Tehát csak ebben az esetben kellene alkalmazni a vegyszeres kémiai szúnyogirtást.

Ennek a vegyszeres szúnyogirtásnak van egy fenntartható alternatívája: a szúnyoglárvákat elpusztító biológiai gyérítés sokkal célzottabb, kíméli a környezetet és az emberi egészséget is. A hatékonysága pedig semmivel sem kisebb, mint a kémiai módszereké. Nem véletlen, hogy számos európai ország már 80 százalékban ezt a módszert alkalmazza. Nyilván ott sem szeretik, ha összecsípi őket a szúnyog, de a biológiai irtás is hatékony. Mégis azt láttuk most a legújabb, szúnyogirtásra vonatkozó, nettó 10 milliárd forint értékű hároméves közbeszerzésben, hogy több mint 80 százalékban a kémiai gyérítést írták elő, tehát a közbeszerzésben előírt terület több mint 80 százalékát úgy határozták meg, hogy kémiai irtás szerepel ebben a közbeszerzésben.

Tehát kérem, szíveskedjék válaszolni, hogy miért nem térnek át végre a más országokban sikerrel alkalmazott biológiai védekezésre a szúnyogok ellen, és miért mérgezik tovább egyrészt az embereket, másrészt az élővilágot  egy ökológiai katasztrófa küszöbén ez nem túl bölcs dolog. Köszönöm.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage