RÉTVÁRI BENCE belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Bízom benne, hogy felszólalása egy ilyen közbeszerzési időszakban nem egy gazdasági nyomásgyakorlás, hogy kit kellene bevonni ebbe a cégek közül, és kit nem, hanem valóban önt nemes célok vezetik.

Nos, ha visszatérünk egy pár évet csak az időben, 2020-ra, akkor kezdődött az országos szúnyoggyérítési program keretében a hazai folyók mentén a jelentősebb szúnyogélőhelyek felmérése, és a munka eredményeképpen évről évre nő a biológiai lárvagyérítések megrendelése és a hatékonysága is.

(16.10)

A biológiai védekezés eredményességét számos tényező befolyásolja. Ezekre ön nem tért ki. Az őshonos fajok közül a mocsári szúnyog ellen  pontosan az életmódjából fakadóan  a széles körben alkalmazott biológiai eljárások hatástalanok, továbbá az inváziós fajok ellen is nehézkes a védekezés, a mostanában megjelent tigrisszúnyog vagy más esetében is, tehát van, amikor lehet védekezni biológiai úton, van, amikor nem.

Ez utóbbinak az elsődleges indoka, hogy emberközeli életmódjuk miatt nem a tipikus tenyészőhelyeken fejlődnek, hanem a ház körül, edényekben, a gumiabroncs belsejében lévő vízben, temetői cserepekben és hasonló helyeken, ahol nehezebb így a gyérítés. Emiatt a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai anyagokkal, a katasztrófavédelem pedig heti közleményeiben rendszeresen felhívja mindenkinek a figyelmét, hogy a tenyészőhelyek kialakulását igyekezzen mindenki a saját környezetében is megakadályozni.

Szintén nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a folyók mentén kialakuló lárvatenyészőhelyek többsége védett természeti területen található, ahol még a biológiai védekezéseket is csak nagyon korlátozottan lehet végrehajtani. A kifejlett szúnyogok ellen nem létezik biológiai védekezési eljárás, tisztelt képviselő asszony, kizárólag kémiai kezelések lehetségesek. Biológiai készítmény a világon sehol nem áll rendelkezésre erre az esetre.

A hazánkban alkalmazott szúnyogirtó szerek kifejezetten alacsony dózisban kerülnek felhasználásra, így a méheket nem veszélyeztetik. Az országos szúnyoggyérítési program végrehajtása kapcsán még egyetlen ügyben sem volt szükség méhpusztulás miatti fellépésre. Ön itt riogatott ezzel, hogy a méhek és a halak is elpusztulnak. Hát, erre ön azért példát nem tudott mondani, ahogy sem halpusztulásra, sem méhpusztulásra. Lehet ilyenekkel dobálózni, tisztelt képviselő asszony, csak itt azért egy komolyabb ügyről van szó, tehát jó lenne, hogyha konkrétumokkal is előállna, nem pedig csak ilyen elméleti fejtegetésekkel.

A rezisztencia kialakulása azért nem történik meg, mivel a kifejlett szúnyogok ellen csak a lakóterületeken és ott sem mindenütt történnek védekezések, így a populáció többsége nem találkozik a készítményekkel, a visszakereszteződés pedig megelőzi az ellenálló képesség létrejöttét.

A lárvagyérítések és a kifejlett szúnyogok elleni védekezés területi összevetése az eltérő élőhelyek és technológiák miatt teljességgel értelmetlen. Egy pár négyzetméteres kis pocsolyában ezerszám képesek a lárvák kifejlődni, mint ahogy azt ön is nagyon jól tudja, míg a kirepülés után ezek több négyzetkilométeres területen tudnak ártalmat okozni. A légi kémiai szúnyoggyérítés kizárólag valóban extrém szúnyogtartalom esetén kerül alkalmazásra, tisztelt képviselő asszony.

Szerintem jó, ha mindnyájan a jót feltételezzük a másikról, és igyekszünk minden hatékony és a környezetet legkevésbé romboló úton-módon fellépni azért, hogy a nyári időszakban minél kevesebb szúnyog legyen, amely az embereknek az időtöltését, akár a kikapcsolódását, nyaralását zavarja, vagy a mindennapi munkában a kertben őket akadályozná. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage