SZABÓ REBEKA (Párbeszéd): Sajnos, nem tudom elfogadni a választ. Szeretném az elején leszögezni, hogy mi a Párbeszéd-Zöldekben is azt szeretnénk, hogyha nem lenne sok szúnyog, ami csípi az embereket, mielőtt majd esetleg azt mondanák, hogy mi ezt szeretnénk, tehát szeretném jelezni. De köszönöm, hogy elmondta, hogy a biológiai gyérítés csak a lárvákra hat. Igen, ezt én is tudom, de az általam említett országokban valahogyan mégiscsak tudják gyéríteni ismétlődően elég hatékonyan a lárvákat ahhoz, hogy utána ne legyen belőlük elég sok kifejlett szúnyog.

Az az igazság, hogy éppen mostanában adta ki az országos tiszti főorvos az engedélyt a légi szúnyoggyérítésre, arra, ami az Unióban elvileg már 2020 óta tilos, gyakorlatilag november végéig légi úton gyéríthetik a szúnyogokat. Úgyhogy ha ön azt mondja, hogy a védett területeken nehezebb a biológiai szúnyoggyérítés, hát, a vegyszeres, a deltametrines szúnyoggyérítés meg kifejezetten káros, és ugye, az a baj a légi gyérítéssel, hogy a legkisebb széláramlat is már olyan területekre sodorhatja ezt a vegyszert, ami kifejezetten károsítja nemcsak az ízeltlábúakat, de a vízi élővilágot is.

Úgyhogy önöknek inkább azzal kéne foglalkozniuk, hogy tájékoztassák a lakosságot arról (Az elnök csenget.), hogy valóban mit tehetnek azért, hogy az udvarukban, mondjuk, ne legyen annyi szúnyog…

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage