SZÁSZFALVI LÁSZLÓ (KDNP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszterhelyettes Asszony! „Gigantikus napelemparkot adtak át Észak-Magyarországon”, illetve „Egészen elképesztő méretű naperőművet adtak át Mezőcsáton”  ilyen és ehhez hasonló címekkel adott hírt az online sajtó, illetve a média 2023. június 6-án arról a valóban gigaméretű mezőcsáti energiaberuházásról, amelynek összértéke a 90 milliárd forintot is meghaladja. A grandiózus beruházásnak köszönhetően Magyarország legnagyobb egybefüggő napelemparkja készült el, amely az összes hazai naperőmű által előállított villamos energia 8 százalékát adja, és amelynek üzembe állításával évente akár 130 ezer tonnával is csökkenhet hazánk szén-dioxid-kibocsátása.

Tisztelt Miniszterhelyettes Asszony! Mind az ellátásbiztonság szempontjából, mind az energiaárak elérhető szinten tartása és a rezsicsökkentés védelme érdekében kulcskérdés, miként tudja Magyarország jobban hasznosítani meglévő energiaforrásait, létesítményeit, és miként tud újak bekapcsolásával, fejlesztésével elsősorban a magyarországi termelésre támaszkodni. Miután Magyarország jelenleg a felhasznált energia 76 százalékát importálja, üdvözlendő a kormány azon törekvése, hogy a jövőben a lehető legnagyobb részben belföldön elérhető forrásokból fedezze az energiaigényeket.

Miniszter úr részéről többször is elhangzott, hogy az említett célok elérése érdekében a hazai energiamixben csökkenteni kell a földgázigényt, míg a villamos energia, azon belül is az alternatív energiaforrások arányát növelni kell. Új termelő- és tárolókapacitások kiépítésére, illetve a már meglévők bővítésére van szükség, és meg kell valósítani azokat az infrastruktúra-fejlesztéseket, amelyek a növekvő villamosenergia-igényt is kiszolgálhatják. Energiafüggetlenségünk meghatározó eleme továbbá a Paksi Atomerőmű, ezért folytatni kell Paks II. megvalósítását is.

Tisztelt Miniszterhelyettes Asszony! A jelenlegi energiaellátási nehézségek közepette különösen fontosnak tartom, hogy Magyarország Kormánya mindent megtegyen annak érdekében, hogy a lehető legnagyobb mértékben mérsékelje a szankciós energiaválság káros hatásait, és energetikai ellátásunk biztonságának megerősítése érdekében megteremtse hazánk energiaszuverenitását.

Kérdezem ezért tisztelt miniszterhelyettes asszonyt, hogy milyen intézkedéseket tesz a kormány Magyarország energiafüggetlenségének megteremtése érdekében. Várom miniszterhelyettes asszony megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage