SEBIÁN-PETROVSZKI LÁSZLÓ (DK): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Amikor tavaly az árnyékkormány többször felhívta a figyelmet arra, hogy az Orbán-kormány szemet vetett az emberek megtakarításaira, a bankban őrzött pénzére, akkor önök, illetve a Fidesz-frakció képviselői kórusban kezdtek el rémhírterjesztésről beszélni, feljelentéssel, börtönnel fenyegettek minket, DK-s képviselőket. Aztán eltelt egy fél év, és mit ad isten, az történt, hogy Orbán Viktor aláírt egy kormányrendeletet, az történt, amire figyelmeztettük az országot: 13 százalékos extra adót vetettek ki a magyarok félretett pénzére.

Azt régóta tudjuk, hogy önöknek semmi pénz nem elég, ezért most már a magyarok utolsó megtakarított forintjaira is szükségük van, abban az időben, amikor egyébként az emberek többsége hosszú idő munkája, megtakarítása, félretevés után tud a fizetéséből, a nyugdíjából valamennyit megspórolni, ez volt az utolsó tartaléka sokaknak. Éppen ezért nagy baj az, hogy akkor történik ez a 13 százalékos extra adó, amikor a legnagyobb szüksége lenne most a magyaroknak erre a pénzre, hiszen az Európa-rekorder orbáni infláció miatt napról napra kevesebbet ér a fizetésük, a nyugdíjuk.

Orbán Viktort azonban mindez nyilván hidegen hagyja. Egy súlyos megélhetési válság kellős közepén mélyen belenyúl a magyarok zsebébe, hogy 13 százalékos adóval sarcolja meg a magyarok bankbetétjeit, takarékbetétjeit, értékpapírjait, sőt az élet- és nyugdíjbiztosításaikat is, tehát azokat is büntetik, akik biztosítással próbálnak gondoskodni magukról vagy szeretteikről, történjen bármilyen baj.

Kérdezem államtitkár urat, mit fognak legközelebb megadóztatni. Jöhetneke a magyarok bankszámlái, netalántán az otthon őrzött készpénzei? Milyen trükkökre számíthatunk még önöktől? Ennyire kétségbe vannak esve, hogy az uniós pénzek meg nem érkezése, elmaradása, illetve a rekordméretű költségvetési hiány miatt ilyen lépésekre kényszerülnek? Köszönöm szépen a válaszát. (Taps a DK padsoraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage