BEDŐ DÁVID (Momentum): Köszönöm szépen. Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy mit csinál a Magyar Nemzeti Bank. Azt tudjuk, hogy papíron mi a feladata, s hogy milyen szerepet kell hogy betöltsön egy ország életében: meghatározza a monetáris politikát, biztosítja a nemzeti valuta értékállóságát, megszabja az alapkamatot, ellenőrzi a kereskedelmi bankokat, és fenntartja a bizalmat a gazdaság egészében. Újból felteszem a kérdést: mit csinál a Magyar Nemzeti Bank?

Magyarországon súlyos megélhetési válság van. Az uniós támogatások nélkül életképtelen a magyar gazdaság. Sehol sem akkora az Unióban az infláció mértéke, mint hazánkban, s egyre több, egyre nyíltabb konfliktus áll fenn az MNB vezetése és a kormány között. Pár hónappal ezelőtt még Matolcsy György is szembe mert menni korábbi főnökével, Orbán Viktorral, és azt mondta, hogy elvi ellentét van a jegybank és a kormány között. Arról is beszélt akkor, hogy 2021 óta téves úton járunk, és nem látszik, hogy ez változike ebben az évben. Kíváncsi lennék, aze a tévút része, hogy a 400 milliárdos veszteséget termelő Magyar Nemzeti Bankból mégiscsak csurran-cseppen pár milliárd Matolcsy Ádám és baráti köre zsebébe.

De visszatérve az elvi ellentéthez, még érdekesebb az, amit az ársapkákról mondott a jegybankelnök. A legnagyobb műhibának nevezte az államszocialista tempót is utolérő ársapkázást, és azonnali hatállyal kivezette volna. S ezt már hónapokkal ezelőtt mondta. Ehelyett lassan az év felénél járunk, és nincs jele annak, hogy megszüntetnék az inflációt pumpáló ársapkákat. A Momentum következetesen képviseli az álláspontját, hogy el kell törölni őket.

Helyettes Úr! A Magyar Nemzeti Bank tehát egy véleményen van a Momentum Mozgalommal? Önök szerint is felelőtlen hazárdjáték az, amit a kormány végez a magyar költségvetéssel? És továbbra is fennáll az elvi ellentét önök és a kormány között? Köszönöm.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage