VIRÁG BARNABÁS, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Engedjék meg, hogy nagyon röviden válaszoljak a föltett kérdésre. Azzal kezdeném, hogy mit csinál a Magyar Nemzeti Bank. Néhány eredményt szeretnék fölsorolni az elmúlt tíz évből.

(17.00)

2013 óta a magyar gazdaság 2019-ig egy egyensúlyőrző növekedési pályán haladt, tehát egyszerre teljesült a külső-belső egyensúlyunk, miközben a gazdasági fejlettségünk folyamatosan közelített az európai átlaghoz. Erre, hasonlóra, amikor az egyensúly őrzése mellett a növekedést, a fejlődést is megőriztük, az elmúlt száz évben nem volt példa. 2017 és 2021 között a Magyar Nemzeti Bank biztosította az árstabilitást, az átlagos infláció 3 százalék volt ebben a négy évben, ez statisztikai tény  csak azért, mert ezt minden alkalommal hangsúlyozni kell, azt gondolom, azon képviselők számára, akik ezt nem teljesen, nem teljes formájában ismerik. 2020-2021-ben a Magyar Nemzeti Bank 11 ezer milliárd forintnyi likviditást tolt be a magyar gazdaságba egy olyan időszakban, amikor egy rendkívüli járványhelyzet érintette az egész világot és azon belül Magyarországot, ezzel megalapoztuk azt a nagyon gyors helyreállást, ami a 2021. év közepére be is következett  ami 2008-2009 után hat és fél évig tartott, az hat negyedév alatt történt meg 2021-ben.

Végezetül, a pénzpiacokat az elmúlt évben egy rendkívüli környezetben, egy háborús környezetben komoly változékonyság, komoly volatilitás érintette, kifejezetten a tavaly októberi időszakot szeretném ideidézni. Ebben az időszakban a Magyar Nemzeti Bank határozottan lépett fel, biztosítottuk a magyar pénzpiacok stabil működését, ami azóta is jellemző, és egy olyan időszakban, amikor háború, energiaválság és egy geopolitikai átrendeződés zajlik a világban is, képesek vagyunk megőrizni a magyar pénzpiacok stabil működését és ezen keresztül a magyar gazdaságban lévő rendkívül magas árnyomás következő időszakban várható gyors süllyedését. (Az elnök csenget.)

A kérdésére válaszolva: gyakorlatilag a magyar gazdaság elmúlt évtizedben elért eredményeinek mindegyike mögött ott állt a Magyar Nemzeti Bank.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage