ANDER BALÁZS (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Az iskola legfontosabb, legértékesebb  mondjuk úgy  terméke a tudással felvértezett, munkaképes ember. Ez az a tudás, amire Orbán Viktor azt mondta, hogy versenyképességünk aranyfedezete. Csak az a helyzet, hogy ezt az aranyfedezetet önök nagyon olcsón kiárusították a globális nagytőkének, ezzel egyébként gyakorlatilag egyetértettek az önök baloldali elődeivel. Nyugodtan kezet foghatnak ilyen szempontból.

Szent-Györgyi Albert valamikor azt mondta, hogy olyan lesz a jövő, amilyen a ma iskolája, és ha elfogadjuk Nobel-díjasunk ezen szavait, és vetünk néhány pillantást a hazai iskolarendszerre, ahol ezt a tudást előállítják, akkor nagyon vészjósló jövő komorlik.

Nézzük meg, hogy mondjuk, a pedagógustársadalom mennyire elöregedett: a döntő többségük néhány éven belül eléri a nyugdíjkorhatárt, és az a helyzet, hogy az utánpótlás nagyon döcögős, hiszen azok a fiatalok, akik kalandvágyból mégis azt választják, hogy elkezdenek tanítani, rohamsebességgel morzsolódnak le, ami nem csoda. Hiszen miben van részük? Megaláztatásban, megfélemlítésben és anyagi elnyomorodásban.

Nézzük az adatokat! Ha mondjuk, a diplomásbérekhez viszonyítjuk az átlagos tanári kereseteket, akkor azt látjuk, hogy az átlagos tanári fizetés a diplomásbérek felét éri el. Odajutottak 13 év alatt, államtitkár úr, hogy a jövő évi költségvetésben, ami úgymond emelést szánna béremelés formájában a pedagógusoknak, az orbáni inflációnak a hatásait sem tudja ellensúlyozni. Erre várok egyébként egy választ. Miért mindig Brüsszeltől kívánják a fedezetet előteremteni, miért nem nemzeti forrásból?

Aztán túl a megalázó pedagógusfizetéseken a legfontosabb kérdés az, hogy ha nem marad itt tanár, kémiatanár, fizikatanár, matematikus, informatikatanár, akkor búcsút mondhatunk a versenyképes Magyarország ideájának is, annak a polgári Magyarországnak, amire önök is oly sokszor szoktak hivatkozni. Miért nem gondolnak erre, államtitkár úr? Várom a választ. (Taps a Jobbik soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage