RÉTVÁRI BENCE belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Ön azt mondta, hogy azért ne jöjjön Magyarországra az EU-s pénz, mert majd itt ellopják Magyarországon. Hát, nézzük! Az a párt, amelyet Simicska Lajos pár hónap alatt fel tudott vásárolni (Felzúdulás a Jobbik soraiban.  Dr. Brenner Koloman: Nagy szavak.), nos, abból a pártból aztán igazán bátrak az ilyen mondatok, tisztelt képviselő úr, nagy szavak, valóban itt a parlamentben.

Árulja már el nekem, képviselő úr, ott van 800 milliárd forint pedagógusbér-emelésre, önök azt mondják, hogy azért ne jöjjön ide, mert azt majd a Fidesz ellopja. De, tisztelt képviselő úr, az megy egyenesen a pedagógusokhoz. Hol lehet a béremelésből bármilyen pénzt bárhol, bárkinek ellopni?! Az egy az egyben megy a pedagógusokhoz. Úgyhogy ezért elfogadhatatlan, amivel önök érvelnek.

A különbség, a kettős mérce: ön a pedagógusok bérét Magyarországon a diplomásátlagbérhez számolja, Csehországban meg az átlagbérhez. Hát, az átlagbér nyilvánvalóan alacsonyabb, mint a diplomásátlagbér. Ezért mondja, hogy Csehországban milyen szépek az arányok az átlagbérhez képest, Magyarországon meg gyengébbek a diplomásátlagbérhez képest. Hát, persze, mert a diplomásátlagbér magasabb.

Ön azt mondta, az lenne szép, ha 800 ezer forint lenne a pedagógusok átlagkeresete. Én meg pont ezzel fejeztem be a felszólalásomat, hogy ha végre a forrásainkat Magyarország felhasználhatná úgy, ahogy szeretnénk, és mi ezt a legnagyobb mértékben pedagógusbér-emelésre szeretnénk felhasználni, nincs nagyobb konstrukció sem Magyarországon (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), sem az Unióban, mint a magyar pedagógusbér-emelés, akkor önök végre Gyöngyösi Mártonnal és a baloldali képviselőkkel ezt tovább ne akadályozzák. A vitában pedig találkozunk. Viszontlátásra! Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

(17.20)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage