DR. KERESZTES LÁSZLÓ LÓRÁNT (LMP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Asszony! Soha ennyien nem kértek még meg arra, hogy egy ügy kapcsán konkrétan kérdezzek személyesen egy minisztert.

Miniszter asszony, az ügyészség szerint az ön korábbi helyettese, a minisztérium korábbi második embere kiszolgálta a végrehajtó-maffiát, éveken keresztül. És tudjuk, hogy ez idő alatt rengeteg ember, rengeteg család életét tették tönkre korrupt végrehajtók.

Tisztelt Miniszter Asszony! Most a kihallgatások során számtalan nyilatkozatot hallhattunk, olyan nyilatkozatokat az Igazságügyi Minisztérium különböző szinteken dolgozó munkatársaitól, hogy ők mesélik, hogy milyen módon bundázták meg a végrehajtói pályázatokat. És volt olyan vallomás, miszerint az államtitkárságon nem nagyon lehetett olyan kolléga, aki akár csak pletyka szintjén nem tudott a dologról. Miniszter asszony, hogyan történhetett meg, hogy az ügyészség szerint az Igazságügyi Minisztériumban a második emberig jutott a korrupció? Hogyan történhetett meg, hogy az elmúlt években ön mint a minisztérium vezetője ezt nem érzékelte?

Miniszter asszony, sok éve működik ez a rendszer, amelynek a jogi kereteit egyébként önök teremtették meg, Völner Pál személyesen képviselte a kormányt éveken keresztül az ilyen ügyekben, és egy alapvetően garanciákat nélkülöző és sok tekintetben átláthatatlan rendszerben a végrehajtók rengeteg ember életét tették tönkre, a másik oldalról pedig elképesztő, csillagászati összegeket zsebeltek be. Ugye, Schadl György és feleségének irodája 2016 és ’21 között összesen 2 milliárd forint bevételt termelt, és a vádirat szerint egész pontosan Schadl még 1 milliárd kenőpénzt is bezsebelt. A másik oldalról tavaly a végrehajtók bevétele 9 milliárd forint volt, miniszter asszony.

Mindazért, ami történt az ügyészség szerint az Igazságügyi Minisztériumban, és ahogyan ez a rendszer működött, ön éreze felelősséget, vane bárki a kormányon belül, aki ezért érez felelősséget, aki ezért vállal felelősséget a kormányzati oldalról? És a legfontosabb kérdés, miniszter asszony: azokban az esetekben, amikor korrupt végrehajtók vagy törvénytelenül kinevezett végrehajtók igazolhatóan törvénytelenül, jogellenesen fosztottak meg embereket a vagyontárgyaiktól, készülneke arra, hogy megteremtsék a kártalanítás rendszerét? És ha igen, milyen módon, mikor és hogyan fogják ezt lehetővé tenni? Köszönöm szépen előre is a választ. (Taps az LMP soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage