DR. VARGA JUDIT igazságügyi miniszter: Tisztelt Képviselő Úr! Mivel a Facebook-oldalán posztolt arról, hogy miről fog kérdezni, ezért volt időm felkészülni. És sajnálom, hogy egy órát kell várniuk a nézőknek, hogy a válaszomat meghallják, de talán ez lehetőséget ad számomra, hogy olyan dolgokról is beszéljek, amelyekről önök hallgatnak, hogy az elmúlt több mint egy évben a minisztériumhoz 47 darab szóbeli, illetve írásbeli, interpelláció, kérdés érkezett, egyik sem említette meg azt a rengeteg olyan jogalkotási kezdeményezést, amit a minisztériumnak köszönhetünk, és ami az elmúlt években elfogadásra került itt a parlamentben, ami mind-mind az adósok helyzetét igyekezett könnyíteni. Ez kifejezett törekvésem is volt miniszterségem alatt, hiszen az eljárások során a végrehajtásban nagyon fontos, hogy egy megfelelő balanszot, egy egyensúlyt tudjunk teremteni a hitelező és az adós jogos érdeke között.

Ezért engedje meg, hogy itt és most néhány olyan dologra is felhívjam a figyelmet, amelyre önök nem hívják fel a figyelmet, hiszen nem korrekten járnak el ebben a végrehajtói szabályrendszerben.

(17.40)

Nagyon fontos, hogy miniszterségem alatt került arra sor például, hogy a gyermektartásdíjak behajtásának a rendszerét gyökeresen megváltoztassuk, főleg az egyszülős családok segítése céljából. Ez azt jelenti, röviden mondva, hogy addig, amíg a gyermek nem jutott az összeghez, a végrehajtó gyakorlatilag ingyen dolgozik, mert semmiféle jutalékot, semmiféle költséget, semmit nem számolhat el az eljárásban, amíg a gyermek meg nem kapja a neki jogosan járó tartásdíjat. De említhetném azt is, hogy a Covid idejében elsők között kezdeményeztük azt, hogy azonnal függesszenek fel mindenféle eljárási cselekményt, beleértve a kilakoltatásokat és az árveréseket is, így praktikusan közel két éven keresztül nem került sor ilyen végrehajtási cselekmény foganatosítására.

Arról is elfelejtenek beszélni, tisztelt képviselő úr, hogy a kezdeményezésemre emeltük fel az adós…  tehát ha az adóstartozás nem éri el az 500 ezer forintot, akkor nem kerülhet sor ingatlanárverésre, hiszen az elmúlt években arra is volt példa, hogy egy egyszerű parkolásipótdíj-tartozás miatt valakinek elvitték a teljes ingatlanát. Tehát én azt szeretném kérni, hogy amikor támadja a végrehajtást és az egész rendszert, akkor legyen egy kicsit méltányos, és figyeljen arra is, hogy milyen sok jó dolog is történt az elmúlt időszakban. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage