DR. VARGA JUDIT igazságügyi miniszter: Köszönöm szépen, elnök úr. Képviselő úr nagyon sok mindent érintett ebben az egy percben, és egy perc nem is elég arra, hogy az ember mindenre reagáljon és mindent a helyére tegyen, de azért azt szeretném leszögezni, hogy amelyet ön feszeget, az egy olyan demokratikus döntés, amely a Végrehajtói Kart és annak a közgyűlését illeti, hiszen kétharmaddal tudták volna visszahívni saját elnöküket. Az, hogy a jogalkotás beavatkozzon egy ilyen demokratikus folyamatba, további kérdéseket is felvetne. Egyébként 2021. október 1-je óta a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságához tartoznak a végrehajtási kérdések, ezt, gondolom, ön is nagyon jól tudja.

Egyébként a kérdése nagyrészt már okafogyott, hiszen április 27-én megtörtént a tisztújítás, és maga a végrehajtói közgyűlés választott, azt hiszem, 170-ből 160 szavazattal új elnököt és új elnökséget. Tehát gyakorlatilag ez a kérdés rendezett. És azt is szeretném leszögezni, hogy maga az egész végrehajtási eljárás rendkívül sok jogorvoslati lehetőséggel van kibélelve, és ezáltal az adósok és a bajbajutottak jogai a legmagasabb szinten biztosítottak. Ezért minden egyes eljárási cselekménynél, legyen az a végrehajtás foganatosítását megelőző vagy a közbeni, ott van rengeteg jogorvoslati lehetőség, ami az adósok rendelkezésére áll. És azért ne keltsük azt a látszatot, mintha a végrehajtás valami negatív dolog lenne. Évezredek óta létezik, és itt magántartozások behajtásáról van szó, miután a köztartozást a NAV hajtja be.

Tehát azért itt fontos azt is leszögezni, hogy a jogállam része a végrehajtás. Ez a rengeteg képviselői kérdés, ami mind-mind negatív színben tünteti fel, ezt kérdőjelezi meg, mintha az igazságszolgáltatásnak nem lenne jogosan része a végrehajtás. Ezt azért, kérem, hogy felelősen, politikusként tartsa észben. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage