DUDÁS RÓBERT (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! 2010-ben önök meghirdették a kormányzati apparátus karcsúsítását. Ez úgy nézett ki, hogy 2014-ig 386 képviselő volt a parlamentben, és önök azt irányozták elő, hogy csökkentsék le 199-re. Szeretném itt jelezni, hogy a Jobbik akkori frakciója ezt támogatta, és ezt azóta is helyesnek tartjuk. Abban az időben nagyjából 270 kormányzati felsővezető volt. Azt mondták, hogy vége a pazarlásnak, önök saját magukon kezdték a bércsökkentést és meghúzták a nadrágszíjat.

(A jegyzői székben Hiszékeny Dezsőt Szabó Sándor váltja fel.)

Na de nézzük akkor, hogy mi volt a háttérben! Tehát 187-tel csökkentették az országgyűlési képviselők számát, a mai napra pedig nagyjából ötszázzal növelték meg a kormányzati gépezetben dolgozók, a kormányzati apparátusban dolgozók, felsővezetők számát.

(18.10)

Tették mindezt úgy, hogy tíz minisztérium helyett most már tizenöt van. Úgy van másfélszer annyi minisztérium, hogy egyébként az oktatásnak, az egészségügynek és, mondjuk, a környezetvédelemnek még nem jutott azért külön tárca. És most azt mondják, bejelentik, hogy az államigazgatásban dolgozóknál létszámleépítés lesz annak érdekében, hogy a nekik beígért 15 százalékos béremelésre legyen fedezet.

Államtitkár Úr! Nem a szakembereket kell elküldeni az államigazgatásból, hanem a pártérdekből oda kinevezettek létszámát kell csökkenteni annak érdekében, hogy megfelelő bérrendezést tudjanak adni az államigazgatásban dolgozóknak. Amennyiben a pártkinevezettek számát csökkentik, akkor egyetlenegy embert sem kell elküldeni az államigazgatásból, és még az is elképzelhető, hogy nem 15, lehet, hogy 20 vagy 25 százalékos béremelésre lenne náluk lehetőség. Kell, hogy legyen erre keret, államtitkár úr, hiszen ha a tavalyi évben soron kívül az államtitkári illetményre volt 52 százalékos béremelés, akkor az államigazgatásban dolgozók is megérdemlik a megfelelő béremelést.

Államtitkár Úr! Meddig kívánják még hizlalni a kormányzati gépezetet, és mikor kezdik el a kormányzati karcsúsítást? Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage