RÉTVÁRI BENCE belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Ön egyszerre követel tehát kevesebb tárcát meg több tárcát is, hiszen felsorolta, hogy milyen tárcákat hoznának még létre a kormányzaton belül. De visszatérve a kezdetekhez: valóban azt vállaltuk, és ha körbenéz az ülésteremben, az ülésterem berendezéséből is látszódik, hogy közel 400 országgyűlési képviselő volt Magyarországon, ezt 200 alá csökkentettük.

A minisztériumok számát is csökkentettük. Ha csak a belügyi tárcára ránéz, itt valóban több terület van: rendvédelem, önkormányzatok, egészségügy, oktatásügy, szociális terület. Ezek több tárcában is voltak külön-külön a korábbi időszakban, és továbbmentünk, hiszen kormányhivatalokban is voltak racionalizáló lépések, és az önkormányzati képviselők számát is a felére csökkentettük, vagy közel a felére, pontosan azért, hogy minél kevesebb legyen az a politikai választott tisztségviselői rész, amely Magyarországon ebben a politikai irányításban részt vesz. Pontosan azért, mert vállaltuk 2010-ben az emberek felé, hogy mi a kétharmadunkat nem arra fogjuk használni, hogy még több politikus legyen Magyarországon, hanem az volt az elvárás, és a nemzetközi mintákat néztük, ahhoz képest lehetne kevesebb is, ezért megtettük ezt.

És nyilván akkor ön is tudja, hogy az önkormányzatokban vagy a parlamenti tisztségeknek a többségében Fidesz-KDNP-színekben megválasztott emberek, politikusok ültek. A legnagyobb mértékben nyilván a Fidesz-KDNP-t érintette ez. De mivel a választók felé ezt vállaltuk, ezért minden szinten, az államigazgatás minden szintjén  a törvényhozó hatalomban is, a végrehajtó hatalomban is és az önkormányzatokban is  a politikusok számának felezését mint választási ígéretünket megtettük.

Ha pedig ön úgy gondolja, hogy valóban pártkinevezettekből kevesebbre lenne szükség, nagyon gyorsan tud lépni, hiszen az önök által támogatott főpolgármesternek, Karácsony Gergelynek 42 tanácsadója van, akkor menjen be a Városházára, és mutassa meg, hogy melyik irodákból kell Karácsony Gergelynek a felvett politikai tanácsadóit felmenteni, hogy akkor nélkülük, az ottani szakemberekkel vezesse a várost, ne pedig a politikai tanácsadókkal. 42-ből választhat, tisztelt képviselő úr. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage