KANÁSZ-NAGY MÁTÉ (LMP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! A képviselők akkor tudják ellátni feladataikat megfelelően, ha rendelkeznek mindazokkal az információkkal, amelyek munkájukhoz szükségesek. Az állami szervek kötelesek a képviselőket megbízatásuk ellátásában támogatni, és részükre a munkájukhoz szükséges felvilágosítást megadni. Ez jogszabályi kötelességük is.

Az országgyűlési képviselőknek pedig jogában áll közérdekűadat-igényléseket benyújtani az adatok kezelőihez, azonban az ez évben beadott adatigényléseinkre rendre csupán egy URL-cím a válasz, vagy kiderült, hogy időközben más lett az adatkezelő. Ugyanakkor amilyen válaszokat mégis sikerült megkapnunk, abból egyértelműen kiderül, hogy a szociális szolgáltatások iránt a kereslet egyre nagyobb, a szakképzett munkavállalók száma ugyanakkor kevés, és átlagéletkoruk folyamatosan növekszik.

Tudjuk, hogy a szociális szektor dolgozói alulfizetettek, bérük messze elmarad a magyar átlagbértől, hiszen ma nagyon sok munkavállaló dolgozik a szociális szférában úgy, hogy mindössze az ágazati bérpótlék összegével ér többet a keresete, mint a garantált bérminimum összege.

A következő kérdéseket szeretném feltenni államtitkár úrnak. Ha nem történik sürgős változás, akkor ki fog gondoskodni a szociálisan rászorulókról? Mikor készítenek olyan adatbázist, ahonnan minden országgyűlési képviselő vagy bárki tájékozódhat, hogy a különböző szociális szektort érintő adatoknak ki az adatkezelője? Mikor készülnek el tehát az átlátható adatbázisok? Mikor számíthatnak a szociális szektor munkavállalói jelentős béremelésre? Ezzel kapcsolatban mi a kormányzati szándék? Mennyivel és mikor fognak emelkedni a szociális dolgozók keresetei? Várom válaszát. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage