HERCZEG TAMÁS (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Békéscsabai országgyűlési képviselőként természetesen gyakran utazom Békéscsaba és Budapest között, illetve, mivel a Békés 1-es választókerülethez  ahol képviselő vagyok  tíz település tartozik, ezért a mindennapi munkám során alsóbbrendű utakon is  nemcsak az M44-esen, illetve az M5-ösön  közlekedem részben vonattal, részben autóval, de azért többnyire autóval.

Ezért aztán saját élmény, saját tapasztalat alapján is tudom, hogy mennyire fontos az, hogy az utak mellett az útpadka, az árokpartok, az árkok gondozottak, karbantartottak legyenek, és ez nem elsősorban esztétikai szépség szempontjából fontos, hanem közlekedésbiztonsági szempontból, baleset-megelőzési szempontból. Nem mindegy, hogy egy útkereszteződés előtt mennyire átlátható az út melletti rész. Illetve a gazdák számára is előnyös, ha nem öregszik a gyom, nem öregszik a gaz az utak mellett. Emlékszem, jó néhány évvel ezelőtt még szamárkóró, bükköny, lósóska és sokféle olyan növény öregedett meg az utak mellett, amik aztán elszórták a magjukat, és ez a gazdák számára se kedvező.

Ebben az évben, hál’ istennek, sok csapadék hullott, Medárd napján is esett. Több mint 100 milliméter csapadék esett sok helyen az országban, Békés megyében is 60-70 milliméter legalább. Örömmel tapasztalhattuk eddig, hogy ebben az évben szépen karban vannak tartva az út menti területek, de mivel egyrészt még csak június közepén vagyunk, másrészt pedig sok csapadék esett, és ez nemcsak a mezőgazdasági növényeknek kedvez, hanem a gyomoknak is, ezért aztán tisztelettel kérdezem miniszter urat, hogy kape segítséget az idei, különösen csapadékos időjárásra tekintettel a Magyar Közút Nonprofit Zrt. az út menti növényzet kaszálási és egyéb közútkezelési munkálataihoz. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

(18.30)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage