MIHÁLFFY BÉLA (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Az orosz-ukrán háború és az elhibázott, értelmetlen brüsszeli szankciók Európa-szerte rendkívüli energiaválságot okoztak. A kormány nem tétlenkedett ebben a nehéz gazdasági helyzetben, hanem a családok megsegítésén dolgozott, és folyamatosan olyan intézkedéseket vezetett be, amelyek ellensúlyozták az energia- és gázválságot, valamint fenntartották a rezsicsökkentést.

A jelentősen megemelkedett energiaárak miatt ugyanis meg kellett teremteni azt a lehetőséget, hogy ahol lehet, ott gáz helyett fával fűtsenek. Éppen ezért a kormány tavaly szeptember végén meghirdette a hatósági áras tűzifaprogramot, melyre hatalmas volt az érdeklődés. Az állami erdőgazdaságoknál megtermelt tűzifa egységes áron volt megvásárolható, háztartásonként legfeljebb tíz erdei köbméter mennyiségben az ország 152 értékesítési pontján. A fakitermelési időszakban az erdészetek folyamatosan teljesítették a lakosság megrendeléseit. Volt több olyan erdőgazdaság, ahol a helyi termelési kapacitást meghaladó igény keletkezett, ott átcsoportosításokkal és a termelőkapacitás fokozásával oldották meg a fakitermelést, így a fűtési időszakra elegendő, a fenntartható gazdálkodásból származó tűzifa állt az ország rendelkezésére. Emellett szeretném megemlíteni, hogy a hatósági áras tűzifaprogram mellett a kormány szociális tűzifaprogram keretében ingyenesen is biztosított tűzifát a kistelepülésen élő rászorulóknak.

Tisztelt Államtitkár Úr! A 2013 óta fenntartott rezsivédelmi intézkedéseknek köszönhetően még a szankciós energiaár-emelkedések közepette is a magyar családok fizetik a legolcsóbb energiaárakat az Európai Unióban. A tűzifaprogramnak köszönhetően pedig nagyon sok család át tudta vészelni a hidegebb téli napokat.

A fentiek alapján kérdezem tisztelt államtitkár urat, hogyan értékeli a tűzifaprogramot. Várom megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage