FARKAS SÁNDOR agrárminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársam! Valóban úgy van, ahogy ön is említette az első gondolataiban, hogy az orosz-ukrán háború, valamint a brüsszeli szankciók energiaválságot okoztak egész Európában, ezért a kormányzat 2022. szeptember 17-én döntött a tűzifaprogram indításáról, amelynek elsődleges célja elsősorban a tűzifát felhasználó vidékiek energiaterheinek a csökkentése volt. A tűzifaprogram egyik előnye, hogy a tűzifa ára rögzítve lett az állami erdőgazdasági társaságoknál. A rögzített áron vásárolható 10 köbméter tűzifa egy átlagos családi háznak a fűtési idényben elegendő kell hogy legyen.

A kormány által meghatározott mennyiség lehetőséget ad arra, hogy ez a mennyiség most már gyakorlatilag minden igénylőnek a rendelkezésére álljon. A maximált áras tűzifaigénylést viszont április 15-ével nem megszüntettük, hanem lezártuk. Addig mintegy 152 értékesítési helyen 1 millió 253 ezer köbméter tűzifára fizettek be az állampolgárok. Összesen mintegy 170 ezer család részesült ebből, háztartásonként átlagosan 7,3 köbméter fával.

Általános tapasztalat, hogy az igénylők többsége nem az elmúlt fűtési idényre rendezkedett be, hanem általában a következő fűtési idényre vásárolta a tűzifát. Úgy gondolom, hogy a tűzifaprogram rendkívül sikeres volt, és sikeres még a mai napig is. Mivel ez a program 2023. augusztus 31-ével zárul, ezzel is azt mutatjuk, hogy az elmúlt időszak pozitív tapasztalatai alapján az energiaválság kezelésének egyik fontos eleme a tűzifaprogram volt. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage