DR. FÓNAGY JÁNOS gazdaságfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! A vendégmunkások magyarországi foglalkoztatásáról szóló törvényjavaslat célja, hogy megvédje a magyar munkahelyeket, a gazdasági növekedést pedig támogassa. A háború és a szankciók okozta nehéz gazdasági helyzetben nem engedhetjük, hogy beruházások maradjanak el a munkaerő hiánya miatt. A kormány célja tehát továbbra is az, hogy az üres álláshelyeket először a magyar és az uniós tagországokból érkező munkaerővel töltsük be, ezután jöhetnek a szomszédos országból érkezők, és ha már ott sincs elegendő munkáskéz, akkor tölthetők be harmadik országból érkezettekkel. A magyar munkaerőpiacot kvótarendszer védi majd, ami garanciát jelent a magyar munkahelyek védelmére, hiszen csak annyi vendégmunkás érkezhet, amennyire a magyar gazdaságnak szüksége van.

Tisztelt Ház! A törvényjavaslat általános vitája során részletesen bemutattuk és körüljártuk az új szabályozás lényegét. A javaslat átlátható és szigorú szabályozási keretet biztosít majd, amiben egyértelműsíti, hogy vendégmunkásokat milyen feltételekkel lehet Magyarországon alkalmazni. A javaslathoz benyújtott módosítás elfogadásával ezentúl törvényi szinten szükséges meghatározni a vendégmunkásokra vonatkozó bejelentési kötelezettség pontos adattartalmát, ami elősegíti a foglalkoztatásfelügyeleti ellenőrzés hatékonyságát. A módosító indítvány alapján a törvényjavaslat ezenkívül sarkalatossági záradékkal egészül ki, más érdemi változást nem tartalmaz.

Tisztelt Országgyűlés! A törvényjavaslat elfogadása és hatálybalépése után átláthatóvá és egyértelművé válik a vendégmunkások foglalkoztatásának szabályozása, ami a magyar gazdaság érdekét fogja szolgálni.

Köszönöm képviselőtársaimnak az általános vita során tett építő jellegű hozzászólásaikat. Az elhangzott gondolatok, valamint az, hogy egyéni képviselői módosító indítvány nem érkezett a törvényjavaslathoz, azt jelzik, hogy egy mindenki számára fontos, előremutató szabályozást készülünk elfogadni. Ezért kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a törvényjavaslatot a zárószavazáskor is támogatni szíveskedjenek. Köszönöm figyelmüket, elnök úr, önnek a lehetőséget. (Szórványos taps a kormánypárti sorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage