SOLTÉSZ MIKLÓS, a Miniszterelnökség államtitkára: Tisztelt Országgyűlés! Köszönöm a lehetőséget. Képviselő Hölgyek és Urak! A törvényjavaslat célja a Magyar Corvin-láncra, a Magyar Corvin-lánc Testületre és a Magyar Corvin-lánc Irodára vonatkozó jogszabályok összhangjának megerősítése és a Magyar Corvin-lánc tekintélyének ápolása. Ezt a tekintélyt rombolta sajnos az általános vitában a DK, rúgott bele és gyalázott olyan embereket, akik a magyar nemzetnek nagyon fontos, kiemelt részei, fantasztikusat alkottak vagy alkotnak most is.

Ezért engedjék meg, hogy a zárszóban még egyszer felolvassam az eddigi kitüntetetteket, majd pedig akik részesei a Corvin-láncnak: 2001-ben Balogh János zoológus, Kallós Zoltán néprajzkutató, Lámfalussy Sándor közgazdász, Lovász László matematikus, Lukács János történész, Makovecz Imre építész, Nemeskürty István irodalomtörténész, Oláh György kémikus, Szabó Magda írónő, Szokolay Sándor zeneszerző, Teller Ede fizikus, Zsigmond Vilmos operatőr.

2012-ben a következők kapták meg a Corvin-láncot: Bor Zsolt fizikus, Jelenits István piarista szerzetes, tanár, Kocsis Zoltán, zongoraművész, karmester, Marton Éva operaénekes, Vizi E. Szilveszter orvos, agykutató.

2018-ban pedig Huszti Péter színművész, Maróth Miklós orientalista, akadémikus, Martonyi János külügyminiszter, Melocco Miklós szobrászművész, Radda György biokémikus, Ritoók Zsigmond klasszika-filológus, akadémikus és Sótonyi Péter orvos, akadémikus.

A vitában DK-s képviselők őket gyalázták, a nemzet nagyjait gyalázták, az egész magyar nemzetet gyalázták. Nélkülük is meg fogjuk szavazni ezt a törvényt, őnekik pedig bocsánatot kellene kérniük e nemes és fontos névsor szereplőitől. Köszönöm szépen a figyelmüket. Elnök úr, köszönöm a lehetőséget. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

(20.10)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage