ARATÓ GERGELY (DK): Tisztelt Ház! Azt szeretném csak nagyon röviden elmondani, hogy rendkívül sajnálatosnak tartjuk azt, hogy arra a javaslatunkra, amely arra irányult, hogy egy átfogó, teljes, nagy nemzeti vízgazdálkodási terv készüljön, amelyik kitér számos, a vízgazdálkodással, az ivóvíz, az öntözővíz, az ipari víz biztosításával kapcsolatos kérdésre, átlátható és folyamatos rálátást biztosít az Országgyűlésnek, erre az alapvető kérdésre nem volt fogadókészség a kormánytöbbségben.

A javaslatot továbbra is támogatjuk, mert azt gondoljuk, hogy egy rossz jogszabályt nem szabad életben tartani, egy végrehajthatatlan jogszabályt, tehát ezek a módosítások szükségesek, de az a helyzet, hogy önmagában evvel nem oldottak meg semmit. Most, bármikor fogadok önökkel, hogy egy-két éven belül újra itt lesz ez a törvény a parlament előtt, mert újra neki kell fogni annak, hogy érdemben, alapvetően áttekintsük a vízgazdálkodással kapcsolatos szabályokat, nemcsak a kutakra vonatkozókat, hanem a többi szabályt is. Egyszerűen nem engedhetjük meg magunknak azt a XXI. századnak ebben az időszakában, ahogy itt már képviselőtársaim is említették, mivel rendkívül kiszámíthatatlan időjárási körülmények várnak Magyarországra a klímaváltozás következtében, hogy ne kezeljük alapvető stratégiai ágazatként a vízgazdálkodást, és ne teremtsük meg ennek a megfelelő jogszabályi és szakmai kereteit.

Úgyhogy azt tudom mondani, hogy a javaslatot továbbra is támogatjuk, de sajnáljuk, hogy ennél többre, ennél átfogóbb módosításra, legalább egy átfogóbb vízgazdálkodás kereteinek a megteremtésére nem volt a kormányzatban szándék  ez minimum hanyagság. Köszönöm szépen. (Hegedüs Andrea tapsol.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage