OVÁDI PÉTER, a Törvényalkotási Bizottság előadója: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tájékoztatom önöket, hogy a Törvényalkotási Bizottság 2023. június 8-án tartott ülésén megtárgyalta a körforgásos gazdasággal összefüggő törvénymódosításokról szóló T/4030. számú törvényjavaslatot. Az összegző módosító javaslatot és az összegző jelentést a bizottság a házszabály 46. §-a alapján 28 igen szavazattal, 6 nem szavazat ellenében és 2 tartózkodás mellett elfogadta.

Tisztelt Országgyűlés! Az előttünk fekvő törvénymódosítási javaslat egyik célja, hogy biztosítsa az összhangot más részletszabályokkal, illetve az európai parlamenti és tanácsi irányelvekkel kapcsolatban. Ezekre példa a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer szabályaival való harmónia megteremtésére irányuló indítvány. A törvénymódosítás a hulladékgazdálkodás új modelljeire történő átálláshoz szükséges pontosító módosítás mellett fogalommeghatározásokkal kíván az egységesítésre törekedni. A javaslatban meghatározott „feltöltés” fogalma támogatja a felszín alatti vizek védelmét, hiszen a magyarázat segítségével kizárhatók azok a lehetőségek, amelyekben a vizek és a felszín alatti vizek érintettsége megjelenhet.

A törvényjavaslat több ponton is kitér a tájékoztatási kötelezettségekre, többek között az önkormányzatok és az ingatlantulajdonosok információátadási feladataira gondolva, amelyek elengedhetetlen elemei az eredményes feladatellátásnak.

A körforgásos gazdasággal összefüggő törvénymódosításokról szóló javaslat számos ponton érinti az illegális lerakóhelyek elleni küzdelmet. A megelőzés érdekében amellett, hogy racionális módon egyszerűsíti le a meghatározott körben és a kis mennyiségben keletkezett hulladék elszállítását, pénzügyi ösztönzők meghatározására tesz javaslatot az átadásra kerülő hulladék mennyiségének növelése érdekében.

(21.00)

Az eddig tett erőfeszítések ellenére napjaink legfőbb gondjai közé tartozik az illegális hulladéklerakók kialakulása, a már meglévő kupacok indokolttá teszik, hogy a javaslatban meghatározott jogsértés esetén a hulladékfelszámolási kötelezettség elmulasztása során biztosítva legyen a jelzálogbejegyzésre vonatkozó kérelem benyújtási lehetősége.

A Törvényalkotási Bizottság tagjai június 8-án vitatták meg a törvényjavaslatot, az ülés során 43 módosító tételt fogadtak el, amelyekben a szövegpontosító és normavilágosságot szolgáló javaslatpontokon kívül technikai jellegű és kodifikációs pontosításokat javasoltak. A TAB tagjainak néhány javaslata felhívja a figyelmet, hogy az adott törvénymódosításban több olyan bekezdés található, amelyet korábban már kihirdetett törvény szabályoz, így a szerkezeti egység keretein belül szükséges bizonyos paragrafusok újraszabályozásával megteremteni a jogalkotói célt. Született olyan helyesbítő javaslat is, amely meghatározza, hogy a hulladékgazdálkodási hatóság lehetőséget kapjon méltányossági kérelem saját hatáskörben történő elbírálására azon esetekben, amikor az ingatlantulajdonos számára a hulladék felszámolása aránytalan terhet jelentene. Ez még egy lépés a hulladék megfelelő elhelyezése érdekében és az illegális lerakók elleni küzdelemben.

A törvényjavaslat szabályozza az adatkezelési célt is, részletesen meghatározza a kezelt adatok körét. A Törvényalkotási Bizottság javaslatai között olvasható a kiemelt szabálysértést elkövetők ellenőrzése érdekében a hulladékgazdálkodási hatóság által vezetett nyilvántartási listára vonatkozó változtatási szándék is, amely kiegészíti a nyilvántartás tartalmi elemeit például a jogsértés időpontjával és annak leírásával. Emellett kiemeli, hogy az archív nyilvántartásban lévő adatot az archív állományba kerülésétől számított öt év elteltével a hatóságnak törölnie kell.

A módosító javaslatok egyike a koncessziós rendszerre való felkészülést szolgáló határidő meghosszabbítására irányul, ugyanis a 2023. évi második negyedéves számviteli időszakra vonatkozó közszolgáltatói adatszolgáltatás nehézségbe ütközhet, így a korrekció elengedhetetlen az ügyfél-elégedettség és a többletfeladatok elvégzése miatt.

(Az elnöki széket Dúró Dóra, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)

Az előttünk fekvő törvényjavaslat megannyi rendelkezést tartalmaz, amelyek nélkülözhetetlenek a hulladékgazdálkodás új rendszerének fogalomhasználata miatt, és amelyek támogatják, hogy hazánk a körforgásos gazdaság kialakítása által a jövő nyertese legyen. A Fidesz-KDNP képviselőcsoportja az elfogadott módosítások figyelembevételével támogatja a javaslat elfogadását, és kérem ellenzéki képviselőtársaimat, hogy tegyék ugyanezt. Köszönöm, hogy meghallgattak.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage