DR. KERESZTES LÁSZLÓ LÓRÁNT, a Fenntartható Fejlődés Bizottsága kisebbségi véleményének előadója: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Államtitkár Asszony! Igyekszem nagyon röviden összefoglalni, hogy mi volt a kisebbségi vélemény lényege a Fenntartható Fejlődés Bizottságának ülésén.

Arról beszéltünk, hogy a törvényjavaslat fő tartalma, illetve az indoklásának fő mondanivalója, a körforgásos gazdaságra való áttérés nyilván egy konszenzusos elképzelés, nagyon fontosnak tartjuk. Ugyanakkor azt meg kell jegyezni, hogy ez gyakorlatilag csak egy technikai jellegű törvényjavaslat, amely egy olyan irányt, egy olyan konkrét megvalósítást próbál továbbvinni az úton, amivel ugyanakkor mi nem tudunk egyetérteni. Tehát az, hogy ilyen módon hozták monopolhelyzetbe a MOL-t úgy, hogy másik oldalról pedig rengeteg alapvető fontosságú kérdésre nincs garancia vagy nincs válasz, az nyilván nem teszi lehetővé, hogy ezt a javaslatot támogassuk.

Ugyanakkor nem szeretném elhallgatni, ezt a bizottság ülésén sem tettem, hogy vannak ebben pozitív előrelépést jelentő elemek, például ilyen, amit a képviselőtársam is említett, hogy ha valaki egy évnél tovább tárol hulladékot engedély nélkül az ingatlanán, akkor végre lesznek érdemi lehetőségek a jelzálog bejegyzésével, hogy valóban olyan magatartást lehessen tanúsítani a hatóságok részéről, hogy az ilyen módon a hulladékot engedély nélkül tárolókkal szemben valóban fel lehessen lépni. Ez egy fontos lépés önmagában, bár nem feltétlenül lesz elégséges.

Egy negatívumot is szeretnék kiemelni, amely viszont igen súlyos negatívumnak tűnik számunkra, ez pontosan a feltöltés fogalmának módosítása, kezelése, illetve az, hogy nem kell vízvédelmi hatósági eljárást lefolytatni ilyen esetekben. Úgy gondoljuk, hogy ha ezt nem kell lefolytatni, akkor nem lehet pontosan tudni, hogy a feltöltés okoze kárt a felszín alatti vizekben. Ez egy rendkívül komoly kockázat. Ezzel kapcsolatban volt is egy módosító javaslata egyik képviselőtársamnak, de ezt nem támogatta a kormányoldal, összességében tehát így ki tudott alakulni egy olyan helyzet a bizottságban, hogy mi kisebbségben maradtunk ezzel kapcsolatban.

Ugyanakkor, hogy a törvényjavaslat tárgykörében kicsit általánosabban kezeljük ezt a fontos problémát, elhangzott a Törvényalkotási Bizottság véleményének ismertetésekor, hogy óriási feladat és óriási kihívás az illegális hulladéklerakók felszámolása elleni küzdelem. Nos, azt gondolom, sokan fogalmaztak meg elfogadható és reálisnak tűnő aggodalmat amiatt, hogy mivel rengeteg a bizonytalanság ebben a rendszerben, amely nemsokára életbe lép, nincs garancia, hogy az egyébként nagyon komoly tapasztalattal és szakemberállománnyal rendelkező cégek hogyan tudnak integrálódni, bizony megfogalmazódik az aggodalom, hogy nem jelente ez a változás egy terepet annak, hogy még több helyen jelennek meg ilyen illegális hulladéklerakók.

Illetve, ha ez megtörténik, bár elég, ha csak megnézzük a jelenlegi helyzetet, akkor mikor lesz érdemben végre olyan jogszabály-módosítás, amivel valóban hatékonyabban lehet fellépni a szennyezőkkel szemben? Illetve még néhány további kérdésem is lesz, de akkor azt a frakció időkeretében fogom feltenni. Köszönöm, elnök asszony.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage