DR. KERESZTES LÁSZLÓ LÓRÁNT (LMP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Asszony! Akkor folytatnám is. Nos, rengeteg esetben szembesültem azzal, hogy a hatóságok egyszerűen eszköztelenek az illegális hulladéklerakók felszámolása esetében, és még akkor sem igazán tudtak mit kezdeni a helyzettel, amikor konkrét bizonyítékokat, akár fényképes vagy videós bizonyítékot szolgáltattunk és felismerhető volt a szennyező, a hulladékot jogtalanul elhelyezők személye. Egyszerűen sorozatban történik meg az, hogy nem tudják érdemben felelősségre vonni a szennyezőket. Tehát azt gondolom, ideje lenne valóban egy olyan jogszabály-módosítást kezdeményezni, és hozzáteszem, hogy ez csak részben az önök minisztériumának feladata, amivel ezt az eszközrendszert megerősítené a hatóságok kezében.

Továbbá szintén óriási probléma, hogy rendszerszinten lehet tapasztalni Magyarországon, hogy áramlik be a külföldi szemét Magyarországra. Több esetben küzdöttünk olyan helyzettel, ahol jellemzően Olaszországból származó műanyaghulladékot úgy hoztak be az országba, hogy ehhez kaptak is egyébként kormányhivatali olyan engedélyeket, amelyek a hulladék feldolgozására vonatkoznak, ugyanakkor úgy adták ki ezeket az engedélyeket, hogy jól láthatóan nem voltak meg a feltételei a hulladékfeldolgozásnak. Cégek behoztak adott esetben elképesztő mennyiségben műanyaghulladékot. Ennek a feldolgozása, mondhatjuk, természetesen nem történt meg, majd a céget felszámolták, igazából felelős nem volt, és egy óriási veszélyforrás alakult ki itt-ott, mondjuk, Tamási településen azáltal, hogy hatalmas hulladékhegyek jöttek létre a lakott területektől néhány száz méterre. Aztán az államnak pedig óriási költséget jelentett ennek az ártalmatlanítása. Tehát azt gondolom, hogy itt is lenne tennivaló.

Ha már ezekről a kérdésekről beszélünk és a bizottság ülésén is megemlítettem, itt is szeretném megemlíteni, hogy vannak olyan nagyon-nagyon komoly restanciák, amelyek nem is ennek a kormánynak a felelősségi területéhez tartoznak, de nagyon komoly hiányosságok. Ilyen például a különböző brutális talajszennyezések ártalmatlanításának az ügye, ami évtizedek óta húzódik. Gondolok itt például akár Budapesten az Illatos út ügyére, vagy ha éppen szűkebb lakóterületemhez közelebb keresgélünk, például Hidas településre, ott is volt a Budapesti Vegyiműveknek még korábban, jó néhány évtizeddel ezelőtt egy ilyen szennyezése, ami most is megoldatlan, vagy eddig nem megoldott feladatot jelent.

Ha komolyan vesszük, hogy ilyen módon a hulladékok, illetve a szennyezések ártalmatlanítása, a felszámolása megtörténjen, akkor ebben a témakörben is kell érdemi lépéseket tenni. Úgyhogy remélem, hogy ezekkel kapcsolatban hallunk jó híreket, pozitívumokat majd államtitkár asszonytól. Köszönöm, elnök asszony.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage