DR. RAISZ ANIKÓ energiaügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Köszönöm szépen a vitában történő részvételt mindannyiuk részéről, és köszönjük szépen a támogató hozzászólásokat is. Valóban, egy képviselői módosító javaslat benyújtásra került a törvényjavaslathoz, illetve a Fenntartható Fejlődés Bizottsága valóban nem nyújtott be javaslatot.

A módosító javaslat benyújtására a részletes vita lezárását követően a TAB eljárásán is sor került, és ahogy azt képviselő úr említette, többek között jogtechnikai pontosításokat, normavilágosságot szolgáló, illetve az eredeti jogalkotói szándékot egyértelműsítő rendelkezések szerepelnek ebben.

(21.10)

Az expozéban is említettük, hogy a javaslat legjelentősebb része maga a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény módosításait tartalmazza, így ezúton is még egyszer emlékeztetek arra, hogy valójában a rendelkezések nagy része, amikhez most a pontosító módosító javaslatokat tettük, két évvel ezelőtt már egy akkori módosításban elfogadásra került.

Röviden reagálva azokra, amelyeket a bizottság, illetőleg képviselői székéből Keresztes László Lóránt képviselő úr felvetett: valóban a nagy része tényleg technikai a módosításoknak, és valóban azt szolgálják, hogy a június 1-jével elinduló koncessziós modellnek a finomhangolását jogszabályi szinten még megtegyék.

Valóban az egyik legfontosabb cél, amelyet a két évvel ezelőtti klíma- és természetvédelmi akciótervben is elfogadtunk, hogy egy tiszta Magyarországot kapjunk. Valóban fontos cél az illegális hulladék lerakása elleni küzdelem, és ennek érdekében a jövőben is meg fogunk tenni mindent. Úgyhogy köszönjük az elismerést, amely ennek a módosításnak is ezen részeire vonatkozott.

Még egyszer szeretnénk tisztázni, hogy a feltöltés fogalmával kapcsolatban félreértésről van szó, éppen szigorítást tartalmaz. Ami pedig a vízvédelmi eljárást illeti, ott éppen a társtárca jelzése alapján kellett a koherenciát megteremteni. Megvan a vízvédelmi eljárás, csak nem ebben az eljárási keretben, hanem a rendszerben egyébként jelentkezik, úgyhogy itt éppen egy pontosításról volt szó. Nem esett ki a vízvédelem, éppen az a cél, hogy ezt továbbra is fenntartsuk.

Köszönjük szépen még egyszer, hogy az illegális hulladékot szóba hozzák, továbbra is számítunk az együttműködésükre az ez ellen való küzdelemben.

Egy rövid mondattal hadd utaljak az utóbbi felszólalásban említett szennyezések kérdésére. Valóban, a kármentesítés egy hosszú évtizedek óta fennálló, olykor még rendszereken is átnyúló örökség, amellyel meg fog küzdeni mindenki az elkövetkezendő időkben. Hadd tájékoztassam képviselő urat arról, hogy mind a két említett esetben éppen zajlik a kármentesítés folyamata. Ez egy hosszabb folyamat, de mind a két eset részt vesz egy olyan nagyszabású projektben, amellyel próbálunk ez irányú lépéseket is tenni, tehát mind az Illatos út, mind pedig Hidas tekintetében; egyébként sok más projekt is szerepel ebben.

Úgyhogy a magam részéről megköszönöm a hozzászólásokat, a támogatást, és arra kérem önöket, annak érdekében, hogy minél gyorsabban átállhassunk a körforgásos gazdaságra, támogassák az előttünk fekvő törvényjavaslatot. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage