DR. RAISZ ANIKÓ energiaügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Megköszönöm ebben a vitában is a frakciók támogatását és hozzászólásait. Valóban, a nagy távolságra jutó, országhatárokon átterjedő levegőszennyezés csak nemzetközi összefogással állítható meg vagy csökkenthető, erre szolgál ez a törvényjavaslat is.

Amit képviselő úr az előbb elmondott, azokon kívül, engedjék meg, hogy csak néhány dologra hívjuk fel a figyelmet. Többek között arra, hogy a jegyzőkönyv szigorú határértékeket állapít meg a helyhez kötött forrásokból származó kibocsátásokra, és javaslatot tesz az úgynevezett elérhető legjobb technológiák alkalmazására, illetőleg az úgynevezett higanymentes eljárásokra is. Ezenfelül előírja a felek számára az ólmozott benzin fokozatos megszüntetését is. Intézkedéseket vezet be más termékek nehézfém-kibocsátásának csökkentésére, és kezelési intézkedések bevezetését javasolja más higanytartalmú termékekre, például: elektromos alkatrészekre, mérőeszközökre, fénycsövekre, fogászati amalgámra, növényvédő szerekre és festékre.

Kérem a tisztelt képviselő hölgyeket és urakat, hogy szavazatukkal majd ezt a konszenzuálisnak látszó javaslatot támogatni szíveskedjenek. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage