RÉTVÁRI BENCE belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! A védőnők napján nagyon helyénvaló, hogy különösen is odafigyelmünk a védőnőkre, megköszönjük az ő munkájukat, megköszönjük azt, hogy valóban a gyermek megfoganása után, vagy sokszor a megfoganása előtt is, amikor már valakik gyermeket terveznek, ott vannak a családok mellett, és segítséget nyújtanak abban, amiben a családnak szüksége van rá. Aztán pedig a gyermek megszületésétől kezdve egészen az iskoláskorig az iskolai védőnők segítenek abban, hogy megelőzzük a betegségeket, jobban tudjuk kezelni azokat a helyzeteket, amelyeket az élet hoz, hiszen nagyon sokak számára a védőnők által nyújtott tanács, a védőnők által adott segítség semmivel nem pótolható, mert máshonnan ezt nem tudnák meg. Van, akinek a családjában esetleg ez megadatott, vagy a családjából megismerte ezt, de sokak számára, főleg, akik a szüleiktől távol élnek és úgy vállalnak gyermeket, azok számára pedig különösen fontos, hogy ezeket a tanácsokat vagy magát a tevékenységet megmutassa nekik a védőnő, és segítséget nyújtson.

Sok mindenki számára nyilván ez sokféle segítséget jelent, akár a jövő tervezése kapcsán, akár a gyermekkel kapcsolatos gondoskodás kapcsán. Köszönjük az ő munkájukat, köszönjük, hogy az elmúlt évtizedekben minden megszületett magyar gyermek környékén ott voltak, és arra áldozták az életüket és az idejüket, hogy más családokat segítsenek, más gyermekek egészséges felnövekedését elősegítsék.

Ha egy évvel ezelőtt nem a Fidesz-KDNP-kormány alakult volna újra, hanem Márki-Zay Péter lett volna Magyarország miniszterelnöke, akkor valószínűleg ezt a kérdéskört ma már itt nem nagyon tudnánk fölvetni, hiszen ő egyértelművé tette, hogy a védőnői hálózatot nem fejleszteni, hanem leépíteni kell, mert ez egy haszontalan hungarikum.

Önök úgy indultak neki az országgyűlési választásnak, hogy a saját miniszterelnök-jelöltjük megszüntette volna lényegében ezt a védőnői hálózatot; itt még csak azt mondta, hogy leépíteni, de nyilvánvalóan, ha haszontalannak tartja, akkor meg is szüntette volna. Nem lenne ma mit ünnepelni, ma arról beszélnénk, hogy hány évtizeden keresztül volt Magyarországon védőnői hálózat, és nem arról, hogy a következő évtizedekre hogyan tervezzük a fejlesztését, megújítását a védőnői hálózatnak. Úgyhogy önöknek igazából történelmi felelőssége lett volna a védőnői magyar sikertörténet csúnya befejezése. De nem így történt.

Ha már ön árnyékkormányt emlegetett, amikor az árnyékkormány fejének a férje volt Magyarországon kormányon, akkor bizony nem azt segítette elő, hogy az emberek orvoshoz tudjanak fordulni  hiszen ön is mondta, hogy orvosokra van szükség, orvoshoz kell hogy forduljanak, mert amiben a védőnő nem tud segíteni, abban az orvos tud segíteni , hanem bizony pénzt szedtek az emberektől minden egyes alkalommal, amikor az orvosokhoz fordultak. Ezt úgy hívták önök, hogy vizitdíj. Másfél évvel ezelőtt itt a parlamentben is megerősítette Gyurcsány Ferenc, hogy ha hatalomra kerülne, tehát ha az árnyékkormány  amely Gyurcsány Ferenc utolsó reménye, hogy visszakerüljön a hatalomba  kerül hatalomra, akkor biztosan visszajön a fizetős egészségügy, és az embereknek újra fizetni kellene az orvosnál  ha még lenne kórház, hiszen önök egymásra licitáltak László Imre szintén DK-s kollégájával, hogy a kórházak 45 százalékát kellene bezárni vagy nagyobb részét. Ennyit az önök egészségügyhöz való hozzáállásáról.

Azt pedig szeretném cáfolni, hogy Magyarországon kevesebb orvos lenne, mint az előző években. 2010-hez képest körülbelül 4 ezerrel több orvosnak van Magyarországon működési engedélye, tehát ennyivel többen tudnak gyógyítani Magyarországon, mint a kormányzásunk kezdetén. (Dr. Komáromi Zoltán: Nincsenek háziorvosok!) Egyértelmű, hogy kormányzásunk kezdete óta nem csökkent, hanem nőtt a Magyarországon dolgozó orvosok száma. Ez köszönhető annak is, hogy kevesebben mentek külföldre, körülbelül kétharmadával csökkent a külföldi munkavállaláshoz engedélyt kérők száma, és köszönhető annak is, hogy másfélszer annyian végeznek az egyetemen: most már nem ezer, hanem 1500 diplomát adnak ki az orvosi egyetemek Magyarországon.

Ami a védőnői hálózat jövőjét illeti, ön is utalt rá, hogy július 1-jétől, ahogy az egész egészségügyi rendszer átalakult 2013-tól napjainkig, úgy a védőnői szolgálat is ehhez fog igazodni. 2013-ban jött létre az, hogy állami fenntartásba és működtetésbe kerültek a kórházak, és az elmúlt években abba az irányba mentünk, hogy a vármegyei központi irányító kórháznak egyre hangsúlyosabb a szerepe, most már nemcsak a fekvőbeteg-ellátásban, de a járóbeteg-ellátásban és az alapellátásban is. Az alapellátásnak részei a védőnők is, éppen ezért ők ugyanott, ugyanabban az önkormányzati ingatlanban tudnak tevékenykedni, és ugyanúgy megmarad a kapcsolatuk természetesen a helyi közösséggel.

Tehát ami miatt ön aggódott, meg tudom nyugtatni, tisztelt képviselő úr, hogy ezt semmi nem veszélyezteti, ugyanúgy tudják ezeket a közösségeket szolgálni. De a szakmai irányítás, ahogy az egészségügy minden más területén is, most is a vármegyei irányító kórházhoz kerül, és ő segít abban, hogy minél több segítséget, minél nagyobb szakmai színvonalon megkapjanak a védőnők. A korábbiakban kiépült az Országos Mentorhálózat (Az elnök a csengője megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), az Országos Kórházi Főigazgatóságban is külön főigazgató-helyettes viseli szívén védőnőként (Az elnök ismét csenget.) a védőnők ügyeit. Úgyhogy én azt hiszem, bízom benne, hogy megerősödik ez által a változás által a védőnői szolgálat. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage