DR. FÓNAGY JÁNOS gazdaságfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A határaink mellett dúló háború, valamint a brüsszeli elhibázott szankciós politika valóban nagyon komoly terheket ró Magyarországra és a magyar népre. A kormány, mint eddig is, továbbra is elkötelezett a rezsicsökkentés, a családok, a nyugdíjasok és a teljes foglalkoztatottság védelme mellett. Célkitűzésünk, hogy kivédjük a recessziót és az év végére egy számjegyűre törjük le az inflációt, jövőre pedig annak mértékét 6 százalék körülire csökkentsük.

Tisztelt Ház! Az infláció nem magától csökken, azt csökkenteni kell. Az infláció letörése és a családok védelme érdekében a magyar kormány eddig mintegy 20 intézkedést hozott, amely a családokat, a vállalkozásokat, a munkahelyeket védi. Csak példaképpen néhányat. Élelmiszerárstop van életben, olcsó forrást biztosítunk a vállalkozásoknak a Széchenyi-kártya-programon keresztül, de biztosítjuk az energiaintenzív vállalkozások támogatását, a gyármentő programot és döntöttünk a munkába járás támogatásának emeléséről is. Az infláció elleni intézkedések részeként a kormány bevezette a kamatstopot, amelynek meghosszabbításáról most újabb döntés született. Az intézkedésnek köszönhetően a lakossági kamatstop eddig mintegy 350 ezer családot védett meg a magas kamatokkal szemben.

Az eddigi kormányzati intézkedések működnek, már látszanak az eredmények. Az infláció csökkenni kezdett. Januárban 25,7 százalékos tetőzés után májusban 21,5 százalék volt az infláció, ami több mint 4 százalékpontos csökkentést, a legutóbbi, áprilisi adathoz képest pedig 2,5 százalékpontos mérséklődést jelent. Mindez azt jelzi, hogy a fogyasztói árak mérséklődése egyre dinamikusabb, láthatóbb, a kormányzati intézkedések tehát működnek. Az élelmiszer-infláció mértéke az éves alapon mért átlaghoz képest jelentősen, közel 4,5 százalékkal csökkent az áprilisi adatokhoz képest. Az infláció további csökkentésének érde-kében vezettük be júniustól a kötelező árletörő akciózást azon kiskereskedelmi üzletekben, amelyek egymilliárd forintot meghaladó árbevétellel rendelkeznek. Az egyebek mellett francia és görög példákon alapuló intézkedések elsődleges célja, hogy az emberek megfizethető áron férjenek hozzá a heti szinten mintegy 20 termékből álló élelmiszerkosárhoz. Az élelmiszerkosárba többek között a baromfihús, tej, tejföl és helyettesítői, sajt, kenyér, péksütemények, száraztészta, rizs, egyes friss gyümölcsök és zöldség került bele.

Az árletörési akció vonatkozásában az első napok tapasztalata alapján elmondhatjuk, hogy a kiskereskedők túlteljesítik az előírt legalább 10 százalékos árcsökkentést. A 20 termékből álló élelmiszerkosárra vonatkozó kötelező akció mértéke egyes esetekben elérte a 30 százalékot is. Az árfigyelő rendszerben elsődleges célunk, az árverseny fokozásán túl, hogy javítsuk a vásárlók tájékozódását. A kormány a háború és a szankciók sújtotta gazdasági helyzetben is mindent megtesz, hogy megvédje a családokat, a nyugdíjasokat, a teljes foglalkoztatottságot és az átlagfogyasztás erejéig nyújtott, családonként mintegy havi 181 ezer forintos megtakarítást eredményező rezsitámogatást. Ezeknek az infláció elleni intézkedéseknek fontos eleme a meghosszabbított kamatstop, az árfigyelő rendszer és az árletörési akció. Köszönöm a megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage