MENCZER TAMÁS külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! (Zaj.  Az elnök csenget.) Mindenekelőtt, ha megengedi, rögzítsük azt, hogy itt ma reggel, délelőtt, a napirend előtti vita során volt hét darab ellenzéki felszólalás, hat baloldali és egy a Mi Hazánk részéről; feltételezzük, hogy ők nem baloldaliak még. (Felzúdulás a Mi Hazánk soraiban.  Derültség.) Tehát volt hét darab ellenzéki felszólalás, és senki nem beszélt a békéről a magyar baloldal sorai közül, a magyar ellenzékből, senki nem mondta azt, hogy ezt a háborút be kell fejezni, hogy a béke mennyire fontos, senki nem beszélt erről.

Ennek két oka lehet: az egyik az, hogy ez  mármint a béke és a háború befejezésének fontossága  a magyar baloldalnak nem fontos; ez lehet az egyik ok. Ennél van egy rosszabb ok is, az, hogy ők háborúpártiak, nem akarják azt, hogy a háború befejeződjön (Arató Gergely: Ez nem igaz!), hanem a háború folytatását támogatják. És de  hiába kiabál közbe Arató képviselő úr , ez igaz, tudjuk, hogy igaz, hiszen el is mondták jó néhányszor  erre még kitérek , hogy háborúpártiak, és a háború folytatását támogatják.

Tisztelt Képviselő Asszony! Mi a béke pártján állunk, a kormány és a kormánypártok, és hadd mondjam azt, hogy az elmúlt napokban olvastam egy rövid mondatot, amely kiválóan és jeges őszinteséggel összefoglalja azt, amit a háborúpártiak gondolnak, és ez így hangzik: nincs itt a béke ideje. Ez az, amit a háborúpártiak gondolnak. Emberek halnak meg a szomszédságunkban, magyarok is, ezt  már hogy magyarok is meghalnak  elfelejtik a mi nyugati barátaink. Legalább itt, a magyar parlamentben mondjuk el azt sokszor és rendszeresen, hogy ebben a háborúban az ukránok és az oroszok mellett magyarok halnak meg.

Tehát mi pontosan tudjuk, hogy miről van szó, mégis azt mondják a háborúpártiak, hogy nincs itt a béke ideje. Emberek halnak meg, vagy ha nem halnak meg, akkor megsérülnek, megrokkannak, családok mennek tönkre, és a háborúpártiak azt mondják mégis, hogy nincs itt a béke ideje. Egész Európa energiaválságtól szenved, ostoba szankciókat látunk, a háború és az ostoba szankciós politika inflációt jelent, mindannyian ettől szenvedünk, és a háborúpártiak mégis azt mondják, hogy nincs itt a béke ideje.

Tisztelt képviselő asszony, a háborúpártiak azt mondják tehát, hogy a háborúnak folytatódnia kell addig, ameddig Ukrajna nem győz. Ez azt jelenti, hogy a háborúpártiak egy katonai eredményhez kötik a háború végét, egy olyan katonai eredményhez, amely nem tudjuk, hogy mikor jön el, ha eljön egyáltalán. Tehát a háborúpártiak a háború folytatását és a szenvedés elnyújtását szorgalmazzák, akarják és támogatják.

És még valami: amikor a magyar baloldali képviselők azt mondják  és itt visszatérek a korábbi bekiabálásokra , hogy miért mondjuk, hogy ők háborúpártiak, vagy hogy önök háborúpártiak, miért mondjuk ezt. (Közbeszólások az ellenzéki oldalról.  Szabó Timea: Na, miért? Mondd meg!) Azért mondom ezt, mert önök azt állítják… (Az elnök csenget.) Önök azért támogatják a háborút, mert Ukrajna érdeke a háború folytatása. Én ezt ugyan kétlem, de egy ukrán politikustól még el tudnám fogadni, csakhogy én magyar politikus vagyok, és Magyarországot képviselem, és Magyarország érdeke a béke.

Tehát felteszem azt a kérdés, hogy amikor azt mondják, hogy a háború folytatását akarják, mert Ukrajna érdeke ez (Arató Gergely: Nem mondjuk!  Dr. Harangozó Tamás: Hazudsz! Ülj le!), akkor miért mennek szembe a magyar érdekkel. (Közbeszólások az ellenzéki padsorokból.  Az elnök csenget.) Miért mennek szembe a magyar érdekkel, és miért nem Magyarországot teszik az első helyre? Számunkra, a kormány és a kormánypártok számára mindig Magyarország az első, Magyarország érdeke a béke, és soha nem fogjuk a háborút és a háborúpártiakat támogatni.

És van itt még valami, tisztelt hölgyeim és uraim (Zaj.  Az elnök csenget.), nevezetesen az, hogy a baloldallal nem az a baj, hogy a kormányt támadják, hiszen ma reggel sem hallhattunk semmilyen olyan politikai bravúrt, ami elháríthatatlan lenne, nem találkoztunk visszaverhetetlen intellektuális támadásokkal és teljesítményekkel. Az a baj, hogy önök a magyar érdeket támadják. A magyar érdeket támadták a migráció vonatkozásában is, amikor a biztonságról beszéltünk  és ez megint az asztalon van , a koronavírus kapcsán is, amikor oltásellenesek voltak (Arató Gergely: Ez sem igaz!), és amikor háborúpártiak és szankciópártiak, akkor is a magyar érdek ellen lépnek fel. (Zaj.  Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Önök azt állítják, hogy minden tisztességes ország küldene fegyvert és küld is  ezt Tordai Bence mondta , Gyurcsány Ferenc pedig azt mondta, hogy aki nem akar meghalni Ukrajnáért, az pocsék ember.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Önök háborúpártiak, mi pedig békepártiak vagyunk (Közbeszólások az ellenzéki padsorokból: Idő!), és soha nem fogjuk Magyarország elé helyezni más ország érdekeit. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

(10.40)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage