DR. HARGITAI JÁNOS, a KDNP képviselőcsoportja részéről: A DK-s képviselő urak most az ujjaikat mutogatják, hogy ehhez nekünk hét év kellett. Ha nem mi lennénk kormányon, most se lenne 13. havi nyugdíj. Ebben a háborús helyzetben jövőre is lesz 13. havi nyugdíj. És azzal is kalkulálunk, amit önök jól látnak, hogy újra nyugdíjprémiumot akarunk fizetni, mert azt gondoljuk, hogy a jövő évi növekedés 3,5 százaléknál nagyobb lehet, és ez az önök által bevezetett törvény alapján nyugdíjprémium kifizetésére kötelez minket, amit mi boldogan fogunk teljesíteni.

(14.30)

Mi többször fizettünk, azt hiszem, hatszor fizettünk már nyugdíjprémiumot (Gy. Németh Erzsébet: De nem épül bele a nyugdíjba! Semmit nem érnek vele!), önök egyszer sem voltak képesek egy ilyen intézmény megvalósítására.

Közszféra és a közszféra anyagi megbecsültsége. Hát, itt fogalmaz leginkább bátortalanul egy kormányzati képviselő, még ha tudom is, hogy milyen látványos fizetésemelések történtek a minimálbér kapcsán és a közszféra minden területén ahhoz a világhoz képest, amit önök a kormányzásuk végén ránk hagytak. Ahhoz képest látványos fizetésemelések vannak. De bármilyen fizetésemelést produkáljon egy költségvetés (Közbeszólások a DK soraiból.), az érintettek nyilvánvalóan nem lesznek elégedettek, és én valahol igazat adok nekik. (Dr. Vadai Ágnes: Ügyfélkapun kirúgni embereket!  Gréczy Zsolt: 30 százalékos létszámleépítés!) Ezért azokat az életpályamodelleket, amiknek a kifizetésével a ’24. éves költségvetés kalkulál, mindenáron teljesítenünk kell, és itt egy mondat erejéig ki kell térnünk a pedagógusokra is.

Én, aki valamikor közülük rajtoltam, nem vagyok büszke arra, amit most a pedagógusok keresnek, de a kormányzati szándékot látom, és ha önöktől itt is némi segítséget kapnánk (Közbeszólás a DK soraiból: Milyen szándék?! Nincs szándék!), hogy az európai uniós források megszerzésére garanciát kapunk Brüsszeltől (Dr. Vadai Ágnes: 244 milliárd…! Egyévi fizetése a pedagógusoknak! Meg lehet csinálni! A ti gyerekeitek magániskolákba járnak!  Közbeszólások a DK soraiból.), akkor a pedagógusoknak beígért, három lépésben megvalósuló, nagyon jelentős (Folyamatos közbeszólások a DK soraiból.  Az elnök csenget.  Balla György: Ez borzasztó!  Dr. Vadai Ágnes: Tényleg borzasztó nagy baj!  Közbeszólás a kormánypártok soraiból: Este buli az Apró-villában!  Kálmán Olga: Jaj, de vicces!) fizetésemelés megvalósulhat, és ennek a hazai költségvetésben szükséges forrásait ez a költségvetés ugyanígy tartalmazza. (Dr. Vadai Ágnes: Meghívták a képviselő urat?! Oda nem engednek be akárkit!)

Hosszan tudnám még sorolni az érveimet, tisztelt képviselőtársaim, de azzal fejezem be…  illetve még egy dolgot: önkormányzatok. (Közbeszólások a DK soraiból.  Dr. Vadai Ágnes: Felcsúton nincs buli?!) Önkormányzatok, róluk muszáj két mondatot még mondanunk. Varga miniszter úr, igen, úgy fogalmazott, hogy a törvényben 1050 milliárd forint támogatás szerepel. Az önkormányzatok jó része  és nyilvánvalóan a kicsi önkormányzatokra utalok itt elsősorban, az én választókörzetem ilyen  ebből a pénzből él, de az önkormányzati torta ennél jóval nagyobb. (Gyurcsány Ferenc: Négyezer…!) Itt is elmondta a konkrét számot, az önkormányzati szférában 4186 milliárd forint forog. (Gyurcsány Ferenc: Tudjuk!) Ugye, a kormány régóta él azzal a gyakorlattal, hogy a tehetősebb önkormányzatoktól elvon forrásokat (Közbeszólások a DK soraiból.), és a kicsiket forrásokkal látja el. Ezzel a gyakorlattal nyilvánvalóan nem tudunk szakítani.

Az a kísérlet, amit éppen a Demokratikus Koalíció képviselői tettek egy jó héttel ezelőtt a Költségvetési Bizottságban, hogy a fővárostól ne vonjunk el annyi forrást, a leggazdagabb önkormányzattól ne vonjunk el forrást, nyilvánvalóan azt eredményezné (Gy. Németh Erzsébet: Nem a leggazdagabb! Egyáltalán nem!  Dr. Vadai Ágnes: Nem az a leggazdagabb!), hogy a kicsiknek kevésbé tudunk forrásokat adni. Én azt gondolom, hogy a fővárosnak kell annyira szolidárisnak lennie vidék-Magyarországgal szemben, hogy ezeket az elvonásokat elbírja egy racionális fővárosi gazdálkodással (Gy. Németh Erzsébet közbeszól.), a főváros így is fejlődni tud.

Vidéki képviselőként sosem irigyeltem Budapest látványos fejlődését, teljesen mindegy, hogy ki volt a főpolgármester. Én büszke vagyok erre a fővárosra. Ugyanakkor viszont természetesnek tekintem, hogy a fővárosban felhalmozódó óriási források egy része elvonásra kerül (Dr. Vadai Ágnes: Milyen óriási források?! Tessék már a fővárosi költségvetést nézegetni!), nemcsak a fővárostól, hanem a gazdagabb és jól teljesítő önkormányzatoktól. (Kálmán Olga: A Karmelita egyre szebb!) Ugye, az iparűzési adó többlete ott még mindig teremt mozgáslehetőséget, de ha ezzel az elvonási gyakorlattal szakítanánk, az nehéz helyzetbe hozná az önkormányzatokat is.

Ez is egy olyan terület, ahol azt kell mondanom a kormánynak, hogy biztos vagyok benne, hogy a kistelepülési világra megtervezett források, hát, csodának kell történnie, hogy azok elégségesek legyenek, de azt örömmel nyugtáztam, amit a miniszter úr az expozéjában elmondott, hogy a megnövekedett bérek miatt az önkormányzatok kompenzálva lesznek az idei évben meg a jövő évben is, az energiaárak kapcsán támogatásra az idei évben és a jövő évben is számíthatnak az önkormányzatok, és összességében beruházások támogatására is mintegy 500 milliárdnyi forrás áll majd az önkormányzatok rendelkezésére.

Amikor a felszólalásomra készültem, és ezeket az anyagokat átnéztem, a legproblémásabbnak a Nemzeti Bank vesztesége körüli problematikát láttam a költségvetési anyagokban. (Vajda Zoltán közbeszól.) Hihetetlen vesztesége lesz  érthető okoknál fogva  a Nemzeti Banknak, és, ugye, a Nemzeti Bankra vonatkozó törvény szerint ezeket a forrásokat a költségvetésnek öt éven keresztül évi azonos arányban meg kell térítenie a Nemzeti Banknak. A beterjesztett anyag még nem tartalmazott erre utalást, de az megnyugtató volt, amit a pénzügyminiszter az expozéjában mondott  azért ismétlem meg önöknek, mert, ugye, hát nem voltak teljes létszámban itt (Gy. Németh Erzsébet: Itt voltunk! Itt voltunk!), a miniszterelnök úr még akkor itt volt , tehát Varga miniszter úr úgy fogalmazott, hogy most, a költségvetés vitája során, tehát ebben az időszakban nyilvánvalóan módosító indítványokkal visszatér maga az Országgyűlés erre a problematikára (Kálmán Olga: Ez most derült ki?!  Gy. Németh Erzsébet: Miből veszik el?!), és ezzel, azt gondolom, hogy az európai uniós források nehézsége mellett (Kálmán Olga: Adjanak el egy-két zongorát, hegedűt, festményt!  Dr. Vadai Ágnes: Bútort, Corvin-láncot!) a másik területet, ahol a legnagyobb kockázatot (Közbeszólások a DK soraiból.) felfedezhettük, a Nemzeti Bank problémájának kezelése kapcsán is megoldás születhet erre itt, a költségvetési vitában.

Azzal zárom a mondataimat, tisztelt ellenzéki képviselő hölgyek és urak, hogy természetesnek tekintem, hogy önök sem most, sem a jövőben nem fognak költségvetést megszavazni, és ez rendjében van, mi sem tennénk fordított helyzetben (Dr. Vadai Ágnes: Fogunk, csak a sajátunkat!), de kormánypárti képviselőként azt kérem önöktől, hogy az Európai Parlamentben ne ártsanak ennek az országnak. Ha ott visszafogottságot tanúsítanak (Gy. Németh Erzsébet: Nem kell lopni! Nem kell lopni!), már azzal is hozzásegítenek minket ahhoz (Gréczy Zsolt: Egyetlen ember miatt nem jönnek az EU-s pénzek, az Orbán Viktor!), hogy az országnak járó jussokkal (Dr. Vadai Ágnes közbeszól.), amiket egyébként beterveztünk a költségvetésbe, a költségvetés működése során (Az elnök csenget.) reálisan kalkulálhassunk. Mindössze ebben kérem az önök támogatását.

Kíváncsi leszek az elkövetkezendő évek európai politikai, európai parlamenti eseményeire, hogy hogy fognak megnyilvánulni ezekben a kérdésekben. Ha segíteni akarnak nekünk, az országnak (Dr. Vadai Ágnes: Az országnak igen, maguknak nem!), akkor már most is késedelemben vannak, de a következő európai parlamenti választásokig még egy jó hajrát bemutathatnának, amiért hálás lenne önöknek Magyarország. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage