SZABÓ TIMEA, a Párbeszéd képviselőcsoportja részéről: Köszönöm. Tisztelt Képviselőtársaim! Az előttünk fekvő 2024-es javaslat a népnyúzás, a fideszes tolvajlás és a jövőt veszélyeztető lecsúszás költségvetése. A Fideszben önök egy megszorításmentes, jólétnövelő kormányzásra kértek választói felhatalmazást, ehhez képest amit elénk terjesztettek, az nemcsak irányában teljesen elhibázott, de az eddigiekhez képest is egy durván megszorító költségvetés.

Önök azt mondják, hogy a Fidesz költségvetése egy stabil, kiszámítható költségvetés, ehhez képest 2021-ben 85-ször, 2022-ben 60-szor módosították a költségvetést  ez röhej! Ehhez képest Mekk mester egy magasan kvalifikált, megbízható szakember, képviselőtársaim.

Most is kiszámíthatóságot ígérnek, de közben ugyanaz történik, mint eddig: lopnak, megszorítanak és átírják a költségvetést. Ja, és persze hazudnak; hazudnak, hogy a háború meg az Unió meg a Soros György meg a Fedák Sári miatt nincs majd pénz a pedagógusok, a szociális dolgozók vagy éppen az egészségügyben dolgozók béremelésére, de valahogy lombkorona nélküli lombkoronasétányok címén uniós forrásokból azért csak el tudnak lopni valahogy százmilliárdokat. Meg valahogy ahhoz képest, hogy önök szerint nincs pénz a fent említett kamuindokok miatt, azért most mégis ki tudják segíteni Orbán Viktor vejét, Tiborcz Istvánt, akitől az állam épp megvásárol egy romhalmaz irodaépületet a Bosnyák téren 244 milliárd forintért. Tudják, mennyi 244 milliárd forint? Annyi, amennyiből egy teljes évre lehetne finanszírozni a pedagógusok béremelését.

(16.20)

De ezt a Fidesz inkább Orbán Viktor lánya férjének adja oda. Na, ez az igazi keresztapa-mentalitás, tisztelt, itt lézengő fideszes képviselőtársaim: első az Orbán család, utolsók a magyar emberek.

Miről szól a jövő évi fideszes, népnyúzó költségvetés? Adóemelésekről, megsarcolt megtakarításokról, megszegett adócsökkentési ígéretekről, a nyakunkon maradó különadókról, tömeges elbocsátásokhoz vezető elvonásokról a közszférában, kizsigerelt, megfenyegetésre épülő közoktatásról, tanárhiányról, döglődő betegellátásról, megalázott idős- és otthonápolókról, brutális vágásról a környezetvédelemben, leállított közlekedési fejlesztésekről, leépített rezsivédelemről. Ez van az egyik oldalon  eközben a másik oldalon pedig az abszurd tételek.

A közmédiának csúfolt hazugsággyárra megint 126 milliárd forintot költ a Fidesz, hogy tovább lehessen vígan hazudozni a tömeggyilkos, háborús bűnös, Orbán-haver Putyinról, vagy éppen a baloldalról, és az állítólagos ellenség Európai Unióról, aminek azért a pénzeiből sikerült eddig nagyon szépen felhizlalni saját magukat, fideszes Döbrögi elvtársak, az elmúlt években.

De nézzük tovább, hogy a pedagógus- vagy szociális béremelés helyett mire van még pénz a Fidesz szerint! Hát, mi másra, mint további propagandára! A Rogán-propagandairoda csak az infokommunikációs szolgáltatásaira kap még 150 milliárd forintot. Ebből kompletten meg lehetne emelni például a szociális dolgozók bérét. Tudják, azokét az emberekét, akik a bölcsődékben vigyáznak a gyerekeinkre, vagy akik idős, beteg szüleinket idősotthonokban ápolják azok után, hogy önök a „lex megdöglesz” törvénnyel brutál módon megemelték az elfekvőkben az ápolást. De nem, ezt Rogán Antal kapja inkább önöktől.

Tudják egyáltalán maguk, hogy mennyit kap a Fidesztől, önöktől egy édesanya, aki egész életében otthon ápolja sérült, beteg gyerekét? Havi nettó 132 ezer forintot. Ebből kell a maga és a gyereke ellátását ellátnia minden hónapban. Egy felnőttet ápoló anya vagy testvér  mert ugye, azért a gyerekek megnőnek, de utána is mozgásképtelenek és önellátásra képtelenek lesznek  pedig havi nettó 57 ezer forintot kap önöktől. Ennyit adnak önök az otthonápolóknak.

Szégyelljék magukat, miközben 1,3 milliárd forintot szórnak el épp most a Fidesz által lezüllesztett Nemzeti Sport működtetésére! De nemzetközi sporteseményekre is van 47 milliárd forint, de a pedagógusok vagy otthonápoló anyák elé még egy libanoni templom felújítása is belefért 1,5 milliárd forintért.

Aztán jönnek a súlyosabb bűnök, képviselőtársaim, hazánk kiárusítása kínai és dél-koreai akkumulátorgyáraknak, Magyarország totális ökogyarmatosítása. Az akkugyáraknál olyan kínai és dél-koreai környezetszennyező monstrumoknak adnak százmilliárdokat állami támogatásként, amelyek semmilyen környezetvédelmi előírást nem tartanak be, ahol a magyar dolgozókat majdnem állati sorban tartják és megfélemlítik. Elég csak a múlt heti iváncsai mérgezésre gondolni, ahol több tucat dolgozót szállítottak kórházba, mert mérgező anyagokkal dolgoztak, de nem adtak nekik munkaruhát. Érdekes egyébként, hogy a koreai dolgozókon viszont volt védelmi ruha.

Ugyanezek a kínai és koreai gyárak öntenek rákkeltő anyagokat a talajba, a kútjainkba, ugyanezek a gyárak szívják el szó szerint az ivóvizeinket, herdálják el a kormánynak köszönhetően a legjobb minőségű termőföldjeinket akkor, amikor a klímaváltozás miatt a helyben megtermelt élelmiszer néhány év múlva szó szerint élet-halál kérdése lesz.

És hogy milyen közvetlen vagy közvetett költsége van ezeknek a gyáraknak? Csak egy példa: 2021-ben kigyulladt a jászberényi akkumulátorgyár, aminek az ellátásához tíz városból 80 tűzoltó érkezett. A katasztrófavédelem szerint pusztán a vakszerencsének volt köszönhető, hogy a széljárás miatt nem a város felé sodorta a mérgező anyagot a szél. Önök a Fideszben ezekbe a gyárakba öntenek most is, jövőre is százmilliárd forintokat, hogy abból megint jó vastagon lehessen majd a haveroknak lopni. Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint az akkumulátorgyárak idehozatala egy totális csapda, de önök még a saját jegybankelnökükre sem hallgatnak.

A gazdaság recesszióban van. A munkabérek még az állami statisztikák szerint is 7 százalékkal érnek kevesebbet átlagosan. Az egész Unióban nálunk a legmagasabb az infláció, 24,5 százalék, miközben  szándékosan a szomszédos országokat említem csak  Romániában kevesebb mint a fele, 10 százalék, de Lengyelországban és Szlovákiában is csak 14 százalék. Érdekes, hogy ezek az országok mind határosak Ukrajnával, mégis csak nálunk van úgynevezett háborús infláció. Hát, ez vajon miért lehet? Azért, mert nincs olyan, hogy háborús infláció. Ez megint az önök ócska, hazug, pancser propagandája, csak Orbán-infláció van.

Képviselőtársaim! A rendszerváltás óta nem látott megélhetési válság van ma Magyarországon, de a magyar kormány ezzel nem törődik. Csak a propagandában szerepel családbarát kormányzás, a valóságban a családokkal fizettetik meg a saját tolvajlásukat. A jóléti funkcióra fordított kiadások 2 százalékkal csökkennek reálértéken jövőre, a családi pótlék összegét 13 éve nem emelik. A gyermekétkeztetésre fordított támogatás gyakorlatilag szintén nem emelkedik jövőre, akkor, amikor az élelmiszer-infláció 40 százalék. Ez az úgynevezett fideszes családbarát kormányzás és költségvetés.

Továbbra is Magyarországon folyósítják a legrövidebb ideig és a legalacsonyabb összegű álláskeresési járadékot az egész Európai Unióban. A jövő évi költségvetésben annyira csekély összeg van erre betervezve, hogy nem éri el a jóléti kiadások 8 ezrelékét sem. Közben a lakossági fogyasztás zuhan. Idén áprilisban 13 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom. A magángazdaságban csődhullám söpör végig, az állami szférából meg ezrével bocsátják el a dolgozókat. A kormány 1,1 milliárd forinttal csökkenti a Posta támogatását. Bezárják a kispostákat. A Magyar Posta 1200 embert kénytelen elbocsátani idén. Mindezzel, még egyszer, 1 milliárd forintot spórolnak, miközben közösségi bormarketingre a jövő évi költségvetésben 3 milliárd forintot raktak be. Tényleg, hát hol élnek maguk?! Mit művelnek ezzel az országgal?! Önök szerint ez így rendben van?

Ahogy azt már szinte megszokhattuk, ebben a költségvetésben is teljesen belehazudnak a közszférában dolgozók arcába. A költségvetési tervezet általános indoklásában azt írják, idézem: a közszolgálatban dolgozók erkölcsi megbecsülésén túl a kormány anyagi megbecsülésüket is kiemelten kezeli, majd ugyanennek a költségvetési tervezetnek a mellékletéből kiderül, hogy a közszféra várható bérnövekedése a versenyszféra bérei alatt lesz. Hátha valaki esetleg nem látott volna át ezen a legújabb átverésen.

A közszférában dolgozók úgynevezett erkölcsi megbecsülésének a mértéke még világosabban kiolvasható abból, ahogyan a napokban úgy bocsátottak el több mint 600 dolgozót az Államkincstártól, hogy az ügyfélkapun keresztül közölték velük a felmondást. Gratulálok ehhez a nagy megbecsüléshez! Ez ugyanaz a gyalázatos Fidesz-tempó, ami a státusztörvényben is megjelenik. Gőg, érzéketlenség, lekezelés, leuralás, megfélemlítés és a teljes hülyének nézés, tisztelt képviselőtársaim.

És akkor el is értem Magyarország egyik aktuális szégyenéhez, a költségvetés tanári béreket érintő részéhez. Képviselőtársaim, elmondtuk ezerszer, én elmondom újra, hajmeresztő, nonszensz és egyben aljas politikai játszma, hogy a kormány a pedagógusok béremelését uniós támogatásokhoz köti. Palkovics miniszter már 2016-ban megmondta, hogy a következő évben a diplomásbérek 80 százalékához fogják emelni a pedagógusbéreket. Azt, mondjuk, ki se nyitom, hogy a pedagógusok miért csak a diplomások 80 százalékát érik, de ez most mindegy is vagy mellékes, mert Palkovics azt mondta, hogy van a költségvetésben pénz. Azóta valahogy, ki tudja miért, most mégsem nem lett, meg még sincs, és ezért könnyebb hazudni arról, hogy majd az Uniónak kellene ezt adni.

A Párbeszéd-Zöldek módosító javaslatában természetesen szerepel a tanárok által kért 45 százalékos béremelés. Ez 285 milliárd forintot jelent a kiadási oldalon, körülbelül annyit, amennyiért a kormány megveszi Tiborcz István barátjától a Zuglóban épülő, a helyiek által a pokolba kívánt félkész irodaházat.

Hogy melyik tétel szolgálja jobban Magyarország boldogulását: kérem a fideszes képviselőtársaimat, hogy legalább erre szótlanul magukba nézve, a lelkiismeretükre hallgatva önök adjanak magyarázatot. De a Párbeszéd-Zöldek talált egyébként pénzt a szociális és az egészségügyi dolgozók béremelésére is. Nagyon megjárja az ország ugyanis, képviselőtársaim  önöket is beleértve egyébként , ha tovább pusztítják az egészségügyi ellátást. Észak-koreai állapotokat idéz az, hogy egy teljes észak- és közép-magyarországi régiót egyetlenegy sebészorvos lát el a gyereksebészeten, egyetlenegy kórházban.

(16.30)

Észak-koreai állapotokat idéz az, hogy egy rákos beteg, idős asszonyhoz öt óra alatt ér ki a mentő, és észak-koreai állapotokat idéz az, hogy egy CT-re, egy MR-re, de most már egy sima szemészeti vizsgálatra is 2024-re, azaz a jövő évre lehet időpontot kérni. Az a helyzet, hogy az egészségügyből való durva kivonásnak és a betegellátás lepusztításának persze elsősorban a magyar emberek, de a nap végén önök is kárát fogják látni és meg fogják inni a levét. Nem lesz ugyanis rákosbeteg-ellátás például a magánegészségügyben. Elmehetnek önök most csilliárdokért vizsgálatokra, de amikor bonyolultabb műtét kell, meg rákosellátás, az nem lesz a magánban. Tehát ha lepusztítják az állami egészségügyi ellátást, annak önök és a családjaik is meg fogják inni a levét. 13 év kormányzás után még mindig nálunk halnak meg a legtöbben rákban az Európai Unióban.

Beszélnek önök családbarát kormányzásról meg költségvetésről, de mi lehetne nagyobb cáfolata ennek, mint az, hogy idén még mindig kevesebb gyerek születik, mint 2010 előtt. Erről már szó volt korábban is. Ha olyan jó az, amit önök a Fideszben csinálnak, akkor miért nem születik több gyerek? Megmondom, hogy miért: mert ez nem családbarát kormány. Minden magyar család tudja, hogy maguk nem családbarát, hanem családnyúzó kormány, a költségvetés pedig egy családnyúzó költségvetés.

Nem jobb a helyzet akkor sem, ha egy zöldpárt szemszögéből vizsgáljuk meg a költségvetést. A legszembetűnőbb jellegzetessége, hogy az Orbán-kormány úgy tesz, mintha nem 2023-ban, hanem mondjuk, 1973-ban lennénk. Ötven év különbség, képviselőtársaim, ennyivel vannak lemaradva! Semmi nem utal a költségvetési tervezetben arra, hogy évek óta nyakig vagyunk a klímaválságban. Gyakorlatilag semmit nem szán a kormány klímavédelemre, a megújulóenergia- és energiahatékonysági pályázatok állnak, a panelprogramnak híre-hamva nincs.

Az ország legféltettebb természeti kincsei, a biodiverzitás jó részét őrző természeti parkok dologi kiadását sem tudták emelni, nincs víztakarékos, korszerű öntözés. Spanyolországban egyébként az öntözött területek 75 százalékán csepegtetőtechnológiával öntöznek. (Bányai Gábor: Itthon is!) Nálunk, miközben az ország egy jó része még a meteorológiai szolgálat szerint is elsivatagosodik, százalékban alig kifejezhető a fenntartható öntözési megoldások aránya, és erre nem is szánnak semmilyen forrást jövőre sem. Az ország teljes ivóvízhálózata romokban van, a legdurvább aszályos időkben a megtisztított ivóvíz 25 százaléka elszivárog a lyukas csöveken, semmi nyoma annak, hogy ezt akár minimális mértékben is módosítanák. Nincs zöldterület-fejlesztés, vízmegtartó gazdálkodás, nincs élőhelyvédelem, nincs semmi. A futballstadionok gyepének öntözésére többet szánnak, mint az ország összes többi gyepének öntözésére.

Látják, hogy hova tart a világ, és ehhez képest önök mit csinálnak? Ismét kérdezem, hogy hol éltek eddig. Valami pincében? Az önök jövőpusztító költségvetését ellensúlyozva a Párbeszéd-Zöldek benyújtja azokat a módosító javaslatokat, amelyek ennek a megszorító költségvetésnek legalább a legsúlyosabb társadalmi és környezeti kárait ellensúlyozzák. Javaslatunkban jelentős összeget csoportosítunk át a lakások energiahatékonysági korszerűsítésére. Ezt önök 2010-ben megígérték, de nem lett belőle semmi, akkor is hazudtak, márpedig a panelprogramot újra kell indítani. A Párbeszéd-Zöldek szintén átcsoportosít egy nagyobb összeget a vasútnak, a legfenntarthatóbb közlekedési módnak, amelyre mindenhol máshol Európában több tíz milliárd eurót költenek. A MÁV szolgáltatási színvonala lassan már Romániából vagy Bulgáriából nézve is szánalmas.

Mi igyekszünk úgy formálni a büdzsét, ahogy azt a XXI. században illene az Európai Unióban, mint ha klímaösszeomlástól fenyegetett közép-európai országban élnénk és nem a hetvenes évek egy szovjet gyarmatában. A Párbeszéd-Zöldek egy fenntartható, társadalmilag igazságos Magyarország vízióját szeretné itt viszontlátni nem csupán erkölcsi alapon, hanem azért, mert ez Magyarország jövőjének, gazdasági növekedésének egyetlen záloga. Elkészítettük, kiszámoltuk, ezt önöknek csak meg kell szavazni, minden más esetben, tisztelt fideszes képviselőtársaim, önök behozhatatlan lecsúszásba taszítják ezt az országot. Köszönöm.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage