BANAI PÉTER BENŐ pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Abban maximálisan egyetértünk, hogy óriási veszteség minden egyes élet, amelyet a Covid kapcsán elveszítettünk, de azért az állításomat azzal hadd erősítsem meg, hogy 2021-ben, én úgy tudom, a Demokratikus Koalíció aláírásgyűjtésbe kezdett az európai engedéllyel nem rendelkező vakcinák kapcsán. (Varju László közbeszól.  Gy. Németh Erzsébet: A kínaival, amit 65 év felett maga a gyártó nem ajánlott!) Köszönöm szépen a megerősítést. (Hollik István közbeszól.) Pontosan, tényszerűen emlékezünk arra a helyzetre (Hollik István: Így van!), hogy hányan haltak meg amiatt, mert nem volt vakcina. Pontosan emlékezünk arra a helyzetre, hogy milyen várakozás volt a vakcinákra, és pontosan emlékezünk arra a helyzetre, hogy ebben a szituációban az életek védelme érdekében a kormányzat minden csatornából vakcinákat akart beszerezni. Egyébként olyan vakcinákról beszélünk, amelyeket  most már visszanézve  szerte a világban használnak. (Gy. Németh Erzsébet: Csak az Európai Unió nem engedélyezte, ezt ne felejtse el, államtitkár úr!) Tehát erre utaltam, és köszönöm szépen, hogy képviselő asszony megerősítette, hogy valóban a Demokratikus Koalíció aláírásgyűjtést szervezett a Covid elleni vakcinák ellen.

A másik dolog a külföldön élők aránya. Európai uniós országként a négy szabadságelv szerint a munkavállalók szabadon külföldre mehetnek, európai uniós országokba. Hadd mondjam el képviselő úrnak, hogy a külföldön élők aránya a lakossághoz viszonyítva egy 2020-as statisztika szerint Magyarországon 7,4 százalék, Romániában, amit annyiszor emlegetnek, 20,7 százalék, Szlovákiában 7,7 százalék, a balti országokban 15 százalék fölött van. Tehát amikor ön úgy fogalmaz, hogy a kormányzat valakiket elüldözött Magyarországról, akkor én azt látom, hogy az európai statisztikák ezt nem támasztják alá.

Igen, a szabad munkavállalás lehetőségével sokan élnek, de azon dolgozunk  akár a családtámogatások rendszerén keresztül, akár azzal, hogy a munkahelyeket megtartjuk, és a bérnövekedésre fókuszálunk , hogy minél több család gondolja azt, hogy megéri Magyarországon élni; ez a gazdaságpolitikánk szerintem egyik lényeges eleme. Azon dolgozunk, ismétlem, hogy 2024-ben az eredményeket megvédjük, 2024-ben is a magas foglalkoztatotti létszám mellett reálbér-növekedés legyen, és a családtámogatások széles rendszere is jellemezze Magyarországot. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage